SUA nu cred ca Iranul incearca sa construiasca o bomba nucleara

Vineri, 24 Februarie 2012, ora 12:07
3759 citiri
SUA nu cred ca Iranul incearca sa construiasca o bomba nucleara

Cele mai recente rapoarte ale serviciilor de informatii americane releva ca Iranul are un program de cercetare care i-ar putea permite sa construiasca o arma nucleara, insa nu incearca sa faca asta.

Aceste rapoarte survin, scrie LA Times, intr-un moment in care se discuta public despre sansele unei lovituri militare impotriva programului nuclear al Iranului.

Serviciile secrete americane nu cred ca Iranul vrea sa construiasca o bomba atomica si aceasta opinie este consecventa si in rapoartele din trecut. In 2007, la fel ca si la inceputul anului trecut, rapoartele secrete ale serviciilor de informatii trimise autoritatilor americane arata ca Teheranul a pus capat eforturilor de a construi un focos nuclear inca din 2003.

In cel mai recent raport, reprezentand consensul a 16 agentii americane de informatii, se arata ca Iranul face cercetari ce ar putea sa-i permita sa construiasca o arma nucleara, insa nu incearca sa faca asta.

"Cred ca se pastreaza intr-o pozitie din care pot lua acea decizie. Insa sunt lucruri pe care nu le-au facut inca si nu le-au facut de ceva timp", a declarat, in urma cu cateva zile, James R. Clapper Jr., director al National Intelligence, in fata Comitetului Serviciilor Armate din Senatul SUA.

Clapper si directorul CIA, David H. Petraeus, au declarat, intr-o intalnire separata in Senat, ca Iranul imbogateste uraniul sub puritatea de 20%. Uraniul poate fi folosit pentru arme nucleare cand este imbogatit pana la aproximativ 90%, desi, potential, poate fi utilizat si la nivele mai mici.

Agentiile de informatii americane nu au dovezi nici ca ar exista o structura de luare a deciziilor in domeniul armelor nucleare in jurul ayatollahului Khamenei, desi, daca Iranul s-ar decide sa fabrice o bomba nucleara, ar putea imbogati uraniul necesar in sase luni, crede expertul David Albright, de la Institute for Science and International Security. Ar mai fi nevoie in total de trei ani pentru a produce un focos nuclear suficient de mic pentru a fi asezat intr-o racheta balistica.

Iranul susține că este pregătit să construiască relații mai strânse cu Sri Lanka. „Suntem complet pregătiţi” VIDEO
Iranul susține că este pregătit să construiască relații mai strânse cu Sri Lanka. „Suntem complet pregătiţi” VIDEO
Iranul este pregătit să îşi întărească relaţiile cu Sri Lanka şi cu alte ţări asiatice, a declarat miercuri, 24 aprilie, preşedintele Ebrahim Raisi într-o scurtă vizită în acest...
Argentina cere arestarea ministrului iranian de Interne, acuzat a fi în spatele unui atentat din Buenos Aires soldat cu 85 de morți
Argentina cere arestarea ministrului iranian de Interne, acuzat a fi în spatele unui atentat din Buenos Aires soldat cu 85 de morți
Guvernul argentinian a cerut marţi, 23 aprilie, Pakistanului şi Sri Lankăi să-l aresteze pe ministrul iranian de interne Ahmad Vahidi, căutat pentru un atentat împotriva firmei de asigurări...
#Iran, #program nuclear Iran, #SUA program nuclear Iran, #Israel Iran, #atac Iran , #Iran