SUA pun presiune pe Iran: Luati exemplul Egiptului

Autor: Ana Ilie
Miercuri, 16 Februarie 2011, ora 11:55
3001 citiri
SUA pun presiune pe Iran: Luati exemplul Egiptului
Foto: Arhiva

Presedintele american Barack Obama le-a cerut aliatilor autocrati din Orientul Mijlociu sa ia aminte la exemplul Egiptului si a incurajat poporul iranian sa-si continue marsul spre democratie.

"Nu poti mentine puterea prin coercitie. La un anumit nivel, in orice societate trebuie sa existe consimtamant", a spus Obama marti, intr-un mesaj adresat aliatilor arabi din Orientul Mijlociu, in conditiile in care nemultumirea populara continua sa creasca in Algeria, Bahrain si Yemen, dupa schimbarile de regim din Egipt si Tunisia, noteaza Al Arabiya.

Obama a condamnat regimul de la Teheran pentru inabusirea protestelor, dupa ce parlamentarii au cerut justitiei sa pedepseasca cu moartea prin spanzurare pe liderii Opozitiei care au convocat protestele de la inceputul saptamanii. In cursul acestor proteste, doua persoane au murit in ciocnirile cu fortele de oridine iar alte cateva au fost ranite.

"Oamenii ar trebui sa fie capabili sa isi exprime opiniile si sa caute un guvern mai apropiat lor. Ce este diferit este raspunsul guvernului iranian, care impusca oameni si bate oameni si aresteaza oameni", a spus Obama.

"Schimbarea adevarata in aceste societati nu va avea loc ca urmare a terorismului. Nu va avea loc pentru ca omori nevinovati. Va avea loc pentru ca oamenii se strang la un loc si aplica forta morala situatiei. Este ironic ca regimul iranian pretinde ca sarbatoreste ce s-a intamplat in Egipt, cand, de fapt, a actionat exact invers de cum s-a intamplat in Egipt, impuscand mortal oamenii si batandu-i atunci cand incercau sa se exprime pasnic".

"Am trimis un mesaj puternic aliatilor nostri din regiune, spunandu-le sa ne uitam la exemplul Egiptului, nu la exemplul Iranului. Speranta si asteptarea mea este ca vom vedea in continuare oamenii din Iran ca au curajul sa fie capabisi sa-si exprime dorinta pentru o libertate mai mare si un guvern mai reprezentativ", a mai spus Obama.

Presedintele american a admis, totusi, ca SUA nu pot "dicta" ce se intampla in Iran.

Si secretarul american de Stat, Hillary Clinton, si-a exprimat sustinerea puternica fata de manifestatiile organizate de opozitie in capitala Iranului.

Clinton a subliniat ca protestarii "au aceleasi drepturi ca si cei din Egipt", iar Iranul trebuie sa-si schimbe regimul politic.

In urma cu cateva zile, urmand aceeasi atitudine fata de Iran, Administratia Obama a deschis un cont de Twitter in farsi, prima comunicare fiind "vrem sa ne alaturam conversatiei voastre". Tweet-urile urmatoare au "notat inconsistentele guvernului iranian in sustinerea miscarii populare din Egipt si inabusirea opozitiei acasa".

Iranul, sfidator la adresa Opozitiei

Presedintele iranian Mahmoud Ahmadinejad a anuntat, marti, ca cei responsabili de declansarea protestelor antiguvernamentale din Capitala vor esua, la catea ore dupa ce parlamentarii au cerut pedeapsa cu moartea pentru liderii Opozitiei.

Intr-un interviu direct difuzat de televiziunea de stat, Ahmadinejad a spus ca "etse clar si limpede ca natiunea iraniana aree inamici, deoarece etse o tara care vrea sa straluceasca si sa obtina maximul si vrea sa schimbe relatiile intre tarile lumii".

"Bineinteles ca exista o multime de animozitate, chiar si mpotriva guvernului. Insa ei nu-si vor atinge scopurile", a mai spus Ahmadinejad, referindu-se la demonstratiile din Capitala.

In ceea ce-i priveste pe organizatorii manifestatilor, "ei vor sa intunece stralucirea natiunii iraniene. Dar este un soare stralucitor... vor sa arunce cu noroi in soare. Dar noroiul le cade inpoi pe fata. Nu vreau sa vorbesc despre oameni ignoranti.

Parlamentarii iranieni au cerut, tot marti, pedeapsa cu moartea pentru liderii Opozitiei.

Liderii Opozitiei "Mehdi Karroubi si Mirhossein Mousavi sunt corupti pe pamant si ar trebui judecati", au spus parlamentarii intr-un comunicat citat de agentia de stat IRNA, noteaza Al Arabiya.

"Corupt pe pamant", o acuzatie care li s-a mai adus opozantilor politici in trecut, este asociata cu pedeapsa cu moartea in Iran.

Purtatorul de cuvant al justitiei, Gholamhossein Mohseni-Ejei, a spus: "Cei care au creat dezordine publica luni vor fi confruntati ferm si imediat".

Autoritatile iraniene i-au acuzat in mod repetat pe liderii Opozitiei ca fac parte dintr-un plan occidental de a rasturna sistemul iranian, acuzatie respinsa de Mousavi si Karroubi.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Obama Iran, #ahmadinejad opozitie, #proteste Iran, #proteste Egipt , #Iran