Sute de mii de iranieni ies in strada si striga "Moarte Americii"

Duminica, 10 Februarie 2013, ora 13:30
4802 citiri
Sute de mii de iranieni ies in strada si striga "Moarte Americii"

Sute de mii de iranieni au inceput sa se adune duminica la Teheran si in alte orase din tara pentru a participa la manifestatiile organizate cu ocazia celei de-a 34-a aniversari a Revolutiei islamice, care a indepartat un monarh pro-occidental si a instaurat Republica Islamica, relateaza Associated Press si France Presse.

Presedintele Mahmud Ahmadinejad urmeaza sa pronunte un discurs in piata Azadi (Libertatii) din Teheran, unde va avea loc adunarea principala, dupa ce va fi facut o baie de multime pe strazile invecinate, relateaza si AFP.

Ca in timpul tuturor manifestatiilor oficiale multimea flutura drapele iraniene, portrete ale fondatorului Republicii islamice, ayatolahul Ruhollah Khomeini, si ale succesorului acestuia, ayatolahul Ali Khamenei. Manifestantii scandau 'Jos cu SUA' sau 'Moarte Americii' si 'Moarte Israelului', sloganuri folosite in mod traditional pentru a-i denunta pe dusmanii de moarte ai ai regimului islamic, dupa cum scrie AP.

Manifestatii sunt organizate in toata tara. La Teheran sunt acreditati 150 de ziaristi, insa presa straina este atent supravegheata si nu poate acoperi manifestatia decat de pe podiumuri oficiale, conform AFP.

Agentia franceza mai noteaza ca aniversarea din acest an este sarbatorita in conditii de plina criza economica, din cauza sanctiunilor politice si economice internationale impuse Iranului pentru a incerca sa-l determine sa opreasca programul sau nuclear controversat.

Marile puteri si Israelul suspecteaza Iranul ca vrea sa se doteze cu arma atomica sub acoperirea programului sau civil, ceea ce Teheranul neaga categoric. Sanctiunile vizeaza in special exporturile de petrol, vitale pentru economia iraniana, si repatrierea petrodolarilor.

Dar, potrivit unui sondaj recent realizat de Institutul american Gallup, programul nuclear este sustinut de o mare majoritate a populatiei iraniene.

La 11 februarie 1979, la zece zile dupa intoarcerea triumfala din exil din Franta a ayatolahului Khomeini, revolutionarii au rasturnat regimul imperial al sahului Mohammad Reza Pahlavi preluand diferite centre de putere fara ca armata sa intervina, pentru a instaura o Republica Islamica, noteaza AFP.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#Iran aniversare revolutie islamica, #Iran manifestatie moarte Americii , #Iran