UE planuieste cele mai dure sanctiuni impotriva Iranului

Sambata, 24 Iulie 2010, ora 14:14
1229 citiri
UE planuieste cele mai dure sanctiuni impotriva Iranului

Uniunea Europeana spera ca luni sa poata impuna noi sanctiuni impotriva Iranului, mult mai dure decat cele impuse de Natiunile Unite, acest pachet urmand sa atace industria bancara, petroliera si activitatile unor oficiali implicati in programul nuclear.

Oficialii spun ca aceste masuri vor bloca accesul anumitor companii si banci pe piata europeana. Deasemenea comertul cu Germania si Italia va fi intrerupt, informeaza Daily Telegraph.

"Cred ca iranienii o sa fie surprinsi de noile masuri. Aceste masuri merg mult mai departe decat cele impuse de Natiunile Unite," a spus un diplomat.

Industria energetica iraniana va fi lovita "in plin" de interzicerea totala a Uniunii Europene pentru orice investitie, vanzare de echipamente sau investitii in rafinare sau producere de gaz lichid.

Noile restrictii bancare cer bancilor iraniene, sau institutiilor financiare care au legaturi cu Iranul, sa transmita o notificare inainte tranzactiilor de peste 8.400 de lire sterline si o autorizatie pentru cele care depasesc 33.600 de lire sterline.

Deasemenea, exista o lista, care va fi publicata marti, cu peste 40 de companii si oficiali iranieni, care vor avea restrictii de calatorie iar conturile le vor fi blocate. Va fi interzis accesul sau iesirea din spatiul european al tuturor aeronavelor care transporta marfuri.

O interdictie care acoperea doar tehnologiile pentru aplicatiile nucleare va fi extinsa si asupra armelor militare conventionale si a celor chimice.

Hotararea arata o schimbare in politica Germaniei, Frantei si Olandei, care au legaturi comerciale importante cu Iran.

Statele Unite au impus si alte sanctiuni, pe cand Uniunea Europeana este multumita si cu atat, sperand ca acest pachet sa fie copiat si de statele din lumea a treia.

"Speram ca acest pachet sa fie unul model pentru alte state care vor sa mearga mai departe de sanctiunile impuse de Natiunile Unite. Foarte putine state vor sa mearga atat de departe precum Statele Unite. Speram ca pachetul Uniunii Europene sa fie unul model, " declara un diplomat.

Pozitia Uniunii Europene va irita Iranul, facand ca prapastia dintre Turcia si NATO sa fie tot mai mare.

Statele Uniunii Europene au fost foarte surprinse cand Iran, Turcia, candidat pentru UE, si Brazilia, au semnat un acord prin care Teheranul primeste in schimbul uraniul slab imbogatit, combustibil pentru reactoarele medicale.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#sanctiuni UE Iran , #Iran