Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

UE respinge termenul limita impus de Iran privind acordul nuclear

Joi, 09 Mai 2019, ora 16:53
2293 citiri
UE respinge termenul limita impus de Iran privind acordul nuclear
Foto: Arhiva Ziare.com

Statele europene implicate in dosarul nuclear iranian - Franta, Germania si Marea Britanie - si Uniunea Europeana au respins, joi, "ultimatumul" de 60 de zile dat de Iran.

"Respingem orice ultimatum si vom evalua respectarea de catre Iran a angajamentelor sale in domeniul nuclear", arata aceste state si sefa diplomatiei europene, Federica Mogherini, intr-un comunicat comun remis AFP.

Iranul a anuntat, miercuri, ca suspenda aplicarea "unora" dintre "angajamentele sale" in cadrul acordului international incheiat cu marile puteri in 2015 privind programul sau nuclear, ca raspuns la denuntarea unilaterala a acestui pact in urma cu un an de catre SUA.

Iranul va sista limitarea rezervelor sale de apa grea si de uraniu imbogatit conform angajamentelor luate prin acordul din 2015, a indicat Consiliul suprem de securitate nationala (CSSN) de la Teheran, intr-un comunicat difuzat de agentia oficiala de presa Irna.

Teheranul a dat un termen de 60 de zile celorlalte tari semnatare ale acordului pentru a-si pune in practica promisiunile de a proteja sectoarele bancar si petrolier irakiene impotriva sanctiunilor Washingtonului.

Europenii isi exprima "via preocupare" dupa decizia Teheranului si se declara "deplin atasati fata de mentinerea si punerea integrala in aplicare a acordului in domeniul nuclear, o realizare esentiala in arhitectura mondiala de neproliferare nucleara, care este in interesul securitatii tuturor", chemand Iranul "sa se abtina de la orice escaladare".

"Asteptam de la Iran sa continue sa adere la formatele si mecanismele instituite prin acordul in domeniul nuclear", adauga comunicatul.

Semnatarii reamintesc "angajamentele lor ferme in cadrul acordului, mai ales in ce priveste ridicarea sanctiunilor in beneficiul poporului iranian", sens in care isi exprima "regretul ca Statele Unite au impus din nou sanctiuni dupa retragerea din acord" in 2018.

Washingtonul a anuntat, miercuri, inasprirea suplimentara a sanctiunilor economice impotriva Iranului, adaugand otelul, fierul, aluminiul si cuprul pe lista sectoarelor vizate de masuri punitive.

In comunicatul emis joi, semnatarii se declara "hotarati sa-si continue eforturile pentru a permite continuarea comertului legitim cu Iran", in particular prin Instex, sistemul de troc creat de Franta, Germania si Marea Britanie la sfarsitul lui ianuarie.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#UE Iran acord nuclear, #Iran acord nuclear , #Iran