Vestul, cu ochii pe Iran: Liderul suprem, pe moarte. Cine i-ar putea lua locul

Vineri, 06 Martie 2015, ora 00:02
7624 citiri
Vestul, cu ochii pe Iran: Liderul suprem, pe moarte. Cine i-ar putea lua locul
Foto: Hepta.ro

Liderul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, a fost spitalizat in stare critica, el suferind de cancer de prostata, boala ce ar fi progresat in ultima perioada si s-ar fi extins si la alte organe.

La inceputul acestei saptamani, Le Figaro cita informatii de la serviciile de informatii occidentale conform carora cancerul liderului Iranului ar fi fost descoperit in urma cu 10 ani.

"Cancerul este in faza 4, adica a inceput sa se extinda. Doctorii ii mai dau 2 ani de trait", scria Le Figaro, citat de Jerusalem Post.

Anul trecut pe 8 septembrie Khamenei a fost supus unei interventii chirurgicale, acela fiind momentul in care s-a descoperit cat a avansat boala.

In Iran, insa, starea sa de sanatate nu este cunoscuta publicului larg si doar cei foarte apropiati de el stiu adevarul.

Nici macar nu se stie daca presedintele Hassan Rouhani stie de boala ayatollahului.

Vestul urmareste cu atentia evolutia bolii lui Khamenei pentru ca se teme ca moartea sa ar putea insemna multi pasi inapoi in ceea ce priveste acordul nuclear.

Exista numerosi candidati pentru a-l inlocui pe Khamenei.

Unul dintre ei este Hashsemi Shahroudi, liderul interimar al Consiliului Expertilor din Iranul. Shahroudi este considerat moderat, dar apropiat lui Khamenei. A fost in fruntea justitiei iraniene timp de 10 ani din 1999 pana in 2009.

Un alt posibil succesor este ayatollahul Sadeq Amoli Larijani, fratele parlamentarului Ali Larijani. Si actualul presedinte Hassan Rouhani ar putea ocupa functia, insa sansele sunt destul de mici avand in vedere ca este un moderat si la nivelul Consiliului Expertilor nu se considera ca activitatile sale religioase sunt de ajuns pentru acest rol.

Cu toate acestea, nici Khamenei nu era vazut a avea destul expertiza religioasa in momentul in care a fost ales in 1989, dar a fost propulsat de Garda Revolutionara si a obtinut o revizuire a constitutiei pentru a deveni lider suprem.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Khamenei Ayatollah Iran cancer, #acord nuclear Iran , #Iran
Comentarii
Poza John Doe 5430
John Doe 5430
rank 5
Ziare.com stie ca ayatolahul ii bolnav ...presedintele Iranului...NU