Abbas: Vom cere ONU sa recunoasca Palestina

Autor: Ana Ilie
Miercuri, 25 Mai 2011, ora 17:34
1538 citiri
Abbas: Vom cere ONU sa recunoasca Palestina

Presedintele palestinian Mahmoud Abbas a declarat, miercuri, ca va cere ONU sa recunoasca statul Palestina daca nu are loc o deblocare a procesului de pace pana in luna septembrie.

Aflat la o intalnire a Organizatiei pentru Eliberarea Palestinei in Ramallah, Abbas a spus ca discursul premierului israelian, Benjamin Netanyahu, tinut marti in Congresul american, nu a oferit "nimic pe care sa putem construi", scrie Reuters.

De altfel, discursul lui Netanyahu nu le-a oferit nici israelianilor, nici altora sperante ca discutiile de pace in Orientul Mijlociu se vor relua curand.

Intr-o intalnire la Washington, in Congres, cu opozantii republicani ai presedintelui Barack Obama, Netanyahu nu a oferit nicio farama de speranta celor care spera intr-un acord de pace.

Netanyahu a respins automat orice negociere teritoriala care sa inceapa de la granitele din 1967 si a laudat democratia si puterea militara a Israelului, scrie sursa citata.

Netanyahu a exclus divizarea Ierusalimului si i-a cerut lui Abbas sa renunte la alianta cu gruparea Hamas, promitand sa fie "generos" cu Cisiodania daca Abbas face pace. S-a jurat totusi sa pastreze controlul asupra Vaii Iordanului.

Palestinienii au remarcat ca Netanyahu face aceeasi oferta ca intotdeauna, propunandu-le "resturile". Abbas trebuie sa se consulte cu statele arabe, la acest sfarsit de saptamana, pentru a decide cum sa raspunda acestei intiative, insa a anuntat deja ca nedeblocarea procesului de pace il va face sa ceara, in septembrie, recunoasterea statalitatii.

Presa israeliana a remarcat ca 57% dintre israelieni sunt de parere ca Netanyahu ar trebui sa accepte intiativa lui Obama, aceea de a porni negocierile de la granitele din '67, in loc sa i se opuna. In schimb, Netanyahu a facut alta oferta in Congres, pe care "nu e niciun palestinian in intreaga lume care sa o accepte, niciun stat arab care sa o sustina, nicio singura persoana in Europa care sa o ia in serios, si il va si infuria pe Barack Obama", scrie cotidianul Maariv.

Protestatarii israelieni au ars o masă simbolică de Paște în fața casei premierului Netanyahu: ”Cel mai rău premier” VIDEO
Protestatarii israelieni au ars o masă simbolică de Paște în fața casei premierului Netanyahu: ”Cel mai rău premier” VIDEO
Protestatarii israelieni au dat foc luni unei mese, simbol al cinei tradiţionale de Seder care marchează începutul Paştelui evreiesc, în faţa domiciliului prim-ministrului israelian Benjamin...
Fosta președintă a Camerei Reprezentanților a SUA, Nancy Pelosi, îi cere premierului Netanyahu să demisioneze: ”E un obstacol în calea păcii”
Fosta președintă a Camerei Reprezentanților a SUA, Nancy Pelosi, îi cere premierului Netanyahu să demisioneze: ”E un obstacol în calea păcii”
Fosta președinte a Camerei Reprezentanților a Congresului SUA, democrata Nancy Pelosi, a condamnat abordarea premierului israelian Benjamin Netanyahu față de războiul din Gaza și a spus că...
#Mahmoud Abbas, #Benjamin Netanyahu, #proces pace Orientul Mijlociu, #plaestina recunoastere onu , #Israel