Israelul da 1.000 de prizonieri pentru eliberarea unui soldat

Miercuri, 12 Octombrie 2011, ora 10:12
3951 citiri
Israelul da 1.000 de prizonieri pentru eliberarea unui soldat
Foto: The Telegraph

Israelul va elibera 1.000 de prizonieri palestinieni in cadrul unei intelegeri in care gruparea Hamas a fost de acord sa lase liber un soldat israelian capturat in 2006.

Prinderea, in Fasia Gaza, a lui Gilad Shalit, un soldat israelian tinut ostatic de militantii palestinieni de mai bine de cinci ani, a traumatizat o tara intreaga.

In tot acest timp, oficialii israelieni, la presiunea publicului, au incercat sa obtina eliberarea tanarului, dar pana acum toate incercarile au esuat, relateaza The Telegraph.

Este vorba despre cel mai important schimb de prizonieri din istoria recenta a conflictului israeliano-palestinian, iar negocierile au fost crancene.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a convocat Cabinetul intr-o reuniune de urgenta marti seara, pentru a examina o "propunere serioasa" de eliberare a soldatului Gilad Shalit.

In cadrul unei conferinte de presa, Netanyahu a spus: "prezint Guvernului un acord care il va reda pe Gilad Shalit, teafar si nevatamat, parintilor sai si intregului popor al Israelului, in urmatoarele cateva zile".

"Acest acord a fost parafat joi si semnat definitiv astazi (marti -n.red.)", a precizat premierul israelian, referindu-se la runde de "negocieri dificile" si afirmand ca a vrut sa profite de o oportunitate prin incheierea acordului.

"Decizia a fost dificila (...) Cred ca am ajuns la cel mai bun acord posibil", a adaugat Netanyahu, multumind Egiptului pentru eforturile de mediere.

O sursa din Israel a declarat ca intelegerea prevede eliberarea in doua transe a 1.000 de palestinieni aflati in arestul israelienilor. Primii 450 de palestinieni ar urma sa fie eliberati cat mai repede, iar restul la data ulterioara.

In inchisorile israeliene se afla cel putin 5.000 de palestinieni, iar dintre acestia doar o parte sunt arestati in baza unor acuzatii.

Gilad Shalit are 25 de ani si dubla cetatenie israeliana si franceza. Capturarea sa a stat la baza instituirii blocadei israeliene in Gaza.

Dupa ani in care nu s-a stiut daca mai traieste sau nu, in luna august, ziarul miscarii Hamas (la putere in Gaza), Al-Risalah, a scris ca soldatul tine si el postul de Ramadan, impreuna cu musulmanii. A fost printre putinele vesti primite de israelieni, care aratau ca tanarul mai este in viata.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Preşedintele Klaus Iohannis va efectua, săptămâna viitoare, de luni până miercuri, o vizită oficială în Republica Coreea, la invitaţia omologului său, Yoon Suk Yeol, informează...
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
#Gilad Shalit eliberare, #soldat israelian eliberat, #israel eliberare palestinieni , #Israel