Alegeri cruciale in Israel: Adio, Netanyahu?

Marti, 17 Martie 2015, ora 07:50
2066 citiri
Alegeri cruciale in Israel: Adio, Netanyahu?
Foto: Hepta.ro

Israelienii isi aleg, marti, noul parlament intr-un scrutin foarte incert, ce va arata daca inca il mai vor pe Benjamin Netanyahu ca prim-ministru sau daca a sunat ora schimbarii dupa sase ani.

5,88 milioane de alegatori israelieni sunt chemati sa ii aleaga pe cei 120 de deputati in peste 10.000 de sectii de votare deschise in scoli, spitale sau chiar inchisori in intreaga tara, noteaza AFP.

Ei ar trebui sa aiba deja o idee asupra componentei celui de-al 20-lea Knesset in noaptea de marti spre miercuri. Primele exit-poll-uri sunt asteptate la televizor imediat dupa inchiderea sectiilor. Rezultatele definitive ar putea fi publicate pana joi dupa-amiaza, a anuntat comisia electorala.

Cu toate acestea, israelienii ar putea sa astepte mai multe saptamani raspunsul la intrebarea cruciala a numelui urmatorului prim-ministru: Benjamin Netanyahu care a dovedit o slabiciune severa a dreptei in ultimele ore ale campaniei ori adversarul sau principal Isaac Herzog, care ar deveni primul sef de guvern laburist dupa Ehud Barak in 2001, sau poate un altul, bazat pe o aritmetica politica delicata.

Avand in vedere dispersia voturilor intre aproximativ 25 de liste concurente si complexitatea unor posibile aliante intre 11 dintre ele (de dreapta, stanga, centru, ultrareligioasa si araba), votul de marti ar putea fi doar preludiul unor negocieri intense pentru a forma un guvern.

In sistemul israelian, nu este neaparat nevoie ca seful listei plasate prima sa fie numit de presedintele Reuven Rivlin sa incerce formarea unui guvern, ci cel care printre cei 120 de deputati alesi va putea constitui o coalitie.

Alegeri in Israel: Netanyahu acuza guverne straine de complot - "Doar sa nu fie Bibi"

Alegerile legislative sunt in mare masura un referendum pentru sau impotriva lui Netanyahu, prim-ministru din martie 2009 si la putere de aproape un deceniu tinand cont de primul mandat de premier din cele trei, intre 1996 si 1999.

Viitorul prim-ministru va avea o sarcina nemasurata cu dimensiunile unui stat de opt milioane de locuitori: protejarea tarii impotriva amenintarilor de razboi in nord si sud, oprirea progresului jihadismului si influentei iraniene, confruntarea cu ofensiva diplomatica palestiniana, cu presiunile internationale de toate tipurile, restabilirea legaturilor cu marele aliat american si, in acelasi timp, sa pastreze o vitalitate economica de invidiat, combatand totodata disparitatile sociale printre cele mai mari tari dezvoltate.

In timpul campaniei, Netanyahu a vrut sa pozeze intr-un garant al securitatii unei tari care, oficial, a purtat opt razboaie de la crearea ei in 1948. Dar discursurile sale alarmiste, interventia sa exceptionala in fata Congresului SUA asupra programului nuclear iranian nu au fost de ajuns: ultimele sondaje acorda un avans puternic de patru locuri (25 sau 26 de mandate din 120) listei Uniunii Sioniste conduse de Herzog, 54 de ani, aliat cu centrista Tzipi Livni, 56 de ani.

Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Premierul Marcel Ciolacu a reacţionat joi, 25 aprilie, la declaraţiile primarului Sectorului 1, Clotilde Armand, transmiţându-i acesteia să îşi ia un avocat bun pentru că ”a încălcat...
Nicușor Dan îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Nicușor Dan îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat joi, 25 aprilie, că aşteaptă de la contracandidatul său Cristian Popescu Piedone un răspuns în ce priveşte participarea la o dezbatere...
#alegeri parlamentare Israel , #Israel