Cu fata la alegatori: Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală. Sociolog: Se vor faulta unul pe celălalt

Ambasada Poloniei in Israel a fost acoperita de zvastici

Luni, 19 Februarie 2018, ora 08:12
5264 citiri
Ambasada Poloniei in Israel a fost acoperita de zvastici
Foto: Israel Police

Mai multe zvastici si injurii au fost desenate, duminica, pe cladirea ambasadei Poloniei la Tel Aviv, la o zi dupa ce premierul polonez Mateusz Morawiecki a declarat ca mai multi evrei s-au aflat printre autorii Holocaustului nazist.

Politia din Tel Aviv a declansat o ancheta in acest caz. Portile si unul dintre peretii cladirii au fost vizate de actele de vandalism. Unul dintre mesajele descoperite a fost "Ucigas", relateaza BBC.

Prezent la Conferinta de Securitate de la Munchen, premierul polonez Mateusz Morawiecki a fost intrebat de catre un jurnalist israelian daca va fi incriminata orice persoana care vorbeste despre colaboratori polonezi ai regimului nazist in timpul Holocaustului, in conformitate cu noua lege adoptata de catre Parlament.

"Este extrem de important sa intelegem mai intai ca, bineinteles, nu va fi pedepsita aceasta fapta, nu vor fi incriminate afirmatiile potrivit carora au existat faptasi polonezi - cum au fost si evrei, rusi,.... nu numai criminali germani", a raspuns Morawiecki.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a reactionat imediat si a precizat ca declaratiile omologului sau polonez sunt "scandaloase" si arata "incapacitatea de a intelege istoria". Ulterior, cei doi lideri de guvern au discutat telefonic despre acest subiect.

Purtatorul de cuvant al guvernului polonez, Joanna Kopcinsk, a precizat ca afirmatiile lui Mateusz Morawiecki "nu erau in niciun caz menite sa nege Holocaustul sau sa ii traga la raspundere pe evrei, care au fost de fapt victime ale Holocaustului in genocidul Germaniei naziste".

La 6 februarie, presedintele polonez Andrzej Duda a promulgat o lege privind Holocaustul, care prevede incriminarea oricarei persoane care acuza Polonia de complicitate la crimele comise de nazisti in timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial. Cei care se refera la lagarele naziste de concentrare din Polonia ca fiind poloneze risca pana la trei ani de inchisoare.

Statele Unite, Franta si Israelul au criticat vehement adoptarea acestei legi, perceputa ca o masura de forta impusa de catre formatiunile nationaliste si o tentativa de a "rescrie istoria". Administratia de la Washington a transmis ca legea ar putea submina "libertatea de exprimare si discursul academic si ar conduce la o deteriorare a relatiilor Poloniei cu Statele Unite si Israel".

Sase milioane de evrei europeni si alte cateva milioane de persoane de alte nationalitati au fost ucise de catre regimul nazist german in cel de-Al Doilea Razboi Mondial. Cuvantul ebraic "Holocaust" este denumirea data actiunii de exterminare a evreilor de catre nazisti.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Dragoș Pîslaru, co-președinte REPER, despre schimbarea lui Cîrstoiu cu Firea și Burduja: "Mafia patronată de comasaţi şi-a arătat faţa"
Dragoș Pîslaru, co-președinte REPER, despre schimbarea lui Cîrstoiu cu Firea și Burduja: "Mafia patronată de comasaţi şi-a arătat faţa"
Copreşedintele partidului REPER, Dragoş Pîslaru, a declarat că, prin retragerea candidaturii medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei de către coaliţie, „mafia patronată de...
Ciucă: Sebastian Burduja va convinge "un segment de electoral nehotărât" în cursa pentru Primăria Capitalei
Ciucă: Sebastian Burduja va convinge "un segment de electoral nehotărât" în cursa pentru Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat, marţi, 23 aprilie, că Sebastian Burduja, candidatul liberal pentru Primăria Capitalei, este opţiunea care dă speranţe celor care nu s-au...
#Israel ambasada Polonia zvastici , #Israel