Antisemitism si extremism in Romania, in Europa si aiurea

Joi, 02 Mai 2019, ora 16:37
6179 citiri
Antisemitism si extremism in Romania, in Europa si aiurea
Foto: Guvernul Romaniei

Ca e si internationala n-o face mai putin romaneasca. E vorba de problema antisemitismului. Care cu si fara evrei devasteaza, iata, mintile unui tot mai mare numar de oameni din lumea libera, periclitandu-i democratiile.

In Israel sirenele au oprit joi brusc viata cetatii. Pe strazi si autostrazi motoarele au amutit. Oamenii s-au dat jos de la volan, din autobuz, de pe motociclete, spre a comemora cele aproximativ sase milioane de victime evreiesti ale Holocaustului, precum si pe oamenii de alte credinte sau etnii, ucisi de nazisti si de aliatii lor fascisti in Europa.

E impresionanta disciplina iesita din comun manifestata, in corpore, de catre israelieni, spre a-si activa o memorie oricum mai tenace decat a multor altora.

Si spre a spune clar si raspicat: sa nu mai fie. Never again. Problema e ca, departe de a nu mai fi, antisemitismul, apanajul tuturor extremismelor, e bine mersi. Iar lumea, prada unei acute degringolade a democratiilor, e in pericol sa redevina scena repetitiei cataclismicei pandemii.

Ura pe evrei e vie si activa

Este "alive and kicking", cum ar zice, sarcastic, americanii, loviti recent de un nou atac asasin asupra unei sinagogi, de aceasta data din sudul Californiei, unde un tanar fanatic a impuscat o femeie si a ranit numerosi alti credinciosi, intre care o copila si un rabin.

In octombrie trecut, alt extremist bantuit de un delir de tip nazist a impuscat la Pittsburgh, intr-o sinagoga numita "Pomul Vietii", unsprezece oameni veniti sa i se roage lui Dumnezeu.

Desigur, nu toti insii suiti ca suinele in copacul mortii si convinsi de varii propagande naziste, kaghebiste ori islamiste sa creada ca toti evreii ar trebui sa moara, parere continuta in urletele infernale ale asasinului din Pittsburgh in timp ce asasina nevinovati chiar trec la fapte. Deocamdata.

Dar e evident ca armata actualilor si viitorilor exterminatori nazisto-comunisto-islamisti e pregatita. Cat nu da tarcoale sinagogilor acum, sta sa fie recrutata, incorporata si pusa la sangeroasa ei treaba. In rastimp, complicii lor activi si pasivi sunt, de asemenea, la lucru. Unii dintre ei amplifica ura pe evrei.

Altii ii dau curs prin masuri discriminandu-i pe credinciosii mozaici. Ori minimalizeaza sistematic problema antisemitismului. Sau tac prelung in fata unor orori ca devastarea cimitirului din Husi.

Ori nu gasesc insuportabil limbajul unui criptolegionar ca viceprimarul Bucurestiului Badulescu, un ins din pepiniera PSD, care le ureaza romanilor de origine evreiasca antisemita urare "sa va intoarceti de unde ati venit". Ori tolereaza propunerea lui de a amplasa un bust al autorului de capatai al Holocaustului romanesc, Ion Antonescu, in Capitala. Ca si decizia lui, a altor consilieri ai Capitalei si a unor magistrasti de a refuza amplasarea muzeului Holocasutului in centrul istoric al Bucurestilor, pe ideea ca, dixit Badulescu, ar fi, chipurile, un loc "incarcat de romanism".

Antisemitismul supravietuieste la cote virulente chiar si fara evrei

Picant e ca, in Romania, ca si in Polonia, sau Ucraina, care si-a oferit mai nou un presedinte evreu, antisemitismul supravietuieste la cote virulente chiar si fara evrei. Pentru ca numarul resortisantilor de religie mozaica, odinioara amplu, s-a redus in aceste tari la un minim dupa exterminarea evreilor est-europeni in timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial.

Picant e, totodata, ca la ura impotriva evreilor cotizeaza din plin fosti nomenclaturisti, securisti, turnatori ai politiilor politice comuniste, precum si activisti ai partidelor socialiste formate din zatul fetid al regimurilor marxiste, care se dadeau, candva, internationaliste. Si aplaudau declaratiile antisemitului tar comunist al Rusiei, Stalin, idolul actualului presedinte al Rusiei, Putin.

Stalin afirmase la inceputul carierei sale de asasin in masa ca antisemitismul ar fi o forma de "canibalism".

Atacurile au inceput sa contamineze mainstream-ul

Nu mai putin uimitoare e longevitatea, versatilitatea si amploarea urii impotriva evreilor in Vest. Potrivit unui studiu al Universitatii din Tel Aviv, numarul atacurilor antisemite, efectuate cu precadere de extremisti de dreapta, de stanga si islamisti a atins in Apus cote fara precedent in 2018 si a inceput sa contamineze mainstream-ul.

De pilda, partidul laburist britanic. Ori social-democratia germana, al carei tineret e condus de un comunist ce propune nationalizarea concernelor. In rastimp, in Germania si Franta violenta antisemita a sporit cu peste 70%.

Or, multi leaga eronat recrudescenta maladiei de politica israeliana, desi expertii autentici stiu bine ca antisemitismul, expresie, adesea, a inadecvarii la rigori economice, la insecuritatea iscata de complexitatile globalizarii si ale lumii informationalizate, n-are nevoie de motive.

Ura pe evrei n-a avut niciodata nevoie de motive spre a gasi pretexte si a le transforma in ratiune de a fi. In mod tipic, pentru nazisti evreul era simultan si capitalistul si comunistul. Era "sobolanul", "paduchele" si "conducatorul secret al lumii", apud inventia politiei politice tariste, intitulata "Protocoalele Inteleptilor Sionului".

Pentru comunist, evreul era "cosmopolitul", asa cum e azi, pentru populisti, "globalistul sorosist", iar pentru islamisti si stanga extrema, "colonialistul". Numai om nu era. Numai drepturi nu avea.

Viorica Dancila, la Auschwitz. A fost singurul inalt oficial de la Marsul Vietii, boicotat si de polonezi, si de israelieni (Video)

Asa cum azi statul evreu a devenit "evreul natiunilor", refuzandu-i-se drepturi fara cracnet admise oricarei alte tari. De pilda, dreptul de a-si fixa capitala unde vrea pe propriul teritoriu.

In atari conditii, faptul ca un oficial german ca Felix Klein a reactionat la asasinatele antisemite din SUA prin critici la adresa presedintelui american si a politicii sale externe, crezand ca ar alimenta ostilitatea fata de evrei e halucinant. Caci aiuritoarea neghiobie n-a exprimat-o vreun ignorant, ci un ins insarcinat, vai, sa combata antisemitismul, fenomen a carui irationalitate da semne sa n-o inteleaga chiar comandantul suprem al campaniei impotriva lui.

La randul lor, prea putini europeni si americani pricep ca antisemitismul e un surogat de Weltanschauung, de conceptie despre lume si viata, care insoteste, in lumea libera, cu variabila intensitate, cam orice doctrina extremista si cam orice ideologie si miscare totalitara, fiind, deci, un risc major pentru propria libertate.

Si ca, deci, chestiunea iudeofobiei si incapacitatea propriilor lideri de a contracara eficient acest tip de ura ii privesc indeaproape nu doar pe evrei. Ci si pe ei.

Petre M. Iancu

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#antisemitism Romania Germania , #Israel