Avertisment al SUA: Israelul va ramane pe cont propriu, daca ataca Iranul

Vineri, 02 Noiembrie 2012, ora 12:24
3667 citiri
Avertisment al SUA: Israelul va ramane pe cont propriu, daca ataca Iranul
Foto: RT

Un atac militar al Israelului impotriva Iranului ar putea avea loc intr-un moment potrivit, dar Statele Unite isi avertizeaza aliatii sai ca orice actiune unilaterala ar pune in pericol capacitatea Americii de a purta un razboi in Orientul Mijlociu.

Desi presedintele american, Barack Obama, si contracandidatul sau, Mitt Romney, au declarat impreuna ca administratia de la Washington se va alinia eforturilor israeliene de a impiedica Iranul sa construiasca arme nucleare, totusi orice atac al Israelului pe cont propriu asupra Iranului, ar putea impiedica Statele Unite sa participle la un eventual razboi, potrivit RT.

SUA au in prezent baze militare in cea mai mare parte din lume, inclusiv in puncte cheie precum Bahrain, Qatar, Kuweit, Emiratele Arabe Unite si Oman. Daca Israelul ar decide sa atace Iranul, instabilitatea in zona ar deveni de nestapanit si oficialii americani se tem ca nu se vor putea baza pe trupele stationate in regiune pentru a-si ajuta aliatul.

"Statelor din Golf le este frica daca Iranul va deveni o putere nucleara. O alta temere este ca un razboi regional le-ar destabiliza", a afirmat o sursa din regiune in ziarul britanic Guardian.

Razboiul de peste mari este mai putin ipotetic, insa oficialii au lasat sa se inteleaga ca acesta ar putea deveni o realitate. La inceputul acestei saptamani, ministrul israelian al Apararii, Ehud Barak a declarat in Daily Telegraph ca tara sa ar fi putut lansa un atac asupra Iranului cu opt luni in urma.

Insa in ultimul moment, Iranul a directionat o parte din programul sau nuclear spre proiecte civile, fapt care a determinat Israelul sa renunte la un asa-zis atac preventiv.

Prim-ministrul Israelului, Benjamin Netanyahu a declarat in Paris Match ca el crede ca orice atac care ar stopa programul nuclear al Iranului ar fi bine primit, in ciuda avetismentelor date de altii ca Orientul Mijlociu va erupe instantaneu.

"La cinci minute dupa un atac, cred ca un sentiment de usurare s-ar raspandi in intreaga regiune. Iranul nu este popular in lumea araba", a spus Netanyahu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

„Să nu scape de sub control”. Secretarul general al NATO spune că nimeni nu are de câștigat de pe urma unui alt război în Orientul Mijlociu
„Să nu scape de sub control”. Secretarul general al NATO spune că nimeni nu are de câștigat de pe urma unui alt război în Orientul Mijlociu
Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO şi-a exprimat vineri, 19 aprilie, preocuparea privind situaţia din Orientul Mijlociu după lovitura aeriană atribuită Israelului asupra Iranului,...
Planurile Iranului după un aparent atac israelian asupra unei baze aeriene. „O manevră de diversiune”
Planurile Iranului după un aparent atac israelian asupra unei baze aeriene. „O manevră de diversiune”
Iranul nu are planuri să răspundă la un aparent atac israelian asupra unei baze aeriene din centrul Iranului, a declarat luni, 22 aprilie, un purtător de cuvânt al Ministerului iranian de...
#avertisment SUA Israel, #conflict Israel SUA Iran, #atac Israel Iran, #razboi orientul mijlociu, #atac unilateral Israel Iran , #Israel