Ce se ascunde in spatele juramantului de loialitate fata de statul Israel?

Autor: Ana Ilie
Duminica, 17 Octombrie 2010, ora 08:56
3885 citiri
Ce se ascunde in spatele juramantului de loialitate fata de statul Israel?

Juramantul de loialitate fata de statul evreu a tinut titlurile paginilor de politica externa din intreaga lume. Ce se ascunde in spatele controversatei legi a Guvernului Netanyahu?

In conditiile in care intreaga lume se intreaba daca negocierile de pace cu palestinienii vor supravietui faptului ca Israelul a reluat constructia coloniilor in teritoriul ce ar trebui sa faca parte din al doilea stat al solutiei cu doua state din Orientul Mijlociu, premierul Benjamin Netanyahu insista pe legea controversata de a introduce un juramant de loialitate fata de statul evreu pentru noii cetateni, scrie a Time.

Netanyahu sustine cu caldura noua lege, care le cere noilor cetateni sa jure loialitate Israelului, "stat evreu si democratic". Asta, desi pana si unul dintre ministrii sai moderati a numit propunerea "o palma" data minoritatii arabe din Israel. "I-am invins deja. Nu mai avem niciun motiv sa punem cuvantul evreu in orice loc posibil", a declarat ministrul pentru serviciile de informatii, Dan Meridor.

Presa israeliana s-a scandalizat, la momentul aparitiei propunerii, prin fraze precum: "prin aceasta lege, Israelul isi cumpara o iesire din familia natiunilor", "ne-am invins singuri" printr-o masura "si justificata si stupida".

Ce legatura exista totusi intre negocierile de pace si juramantul de loialitate? Un posibil raspuns se gaseste in discursul lui "Bibi" Netanyahu in fata Knesset-ului.

"Daca conducerea palestiniana transmite fara echivoc cetatenilor sai ca recunoaste Israelul drept statul-natiune al poporului evreu, eu sunt pregatit sa imi convoc Guvernul si sa ii cer o suspendare suplimentara a constructiilor de noi colonii pentru o perioada limitata de timp".

Si oprirea constructiei coloniilor este exact conditia necesara pentru reluarea negocierilor de pace.

O singura problema: daca negociatorii palestinieni reincep negocierile prin recunoasterea Israelului drept stat evreu, vor fi renuntat la un important punct de disputa, anume dreptul non-evreilor de a se intoarce la casele pe care le-au abandonat in 1948, cand fortele evreiesti au maturat teritoriul care a devenit Israel.

"Cand ii cere lui Abbas sa recunoasca Israelul drept stat al poporului evreu, premierul ofera un suicid politic asistat liderului palestinian", explica Haaretz.

O alta explicatie ar fi ca Netanyahu face un joc intern, incercand sa imbuneze coalitia sa de dreapta in asa fel incat sa fie pregatita pentru o concesie in viitorul apropiat. Netanyahu ar fi dispus sa inghete din nou procesul de constructie, insa, crede expertul in stiinte politice Efraim Inbar, de la universitatea Bar-Ilan, "suntem in Orientul Mijlociu. Nimic nu e gratis aici. Nu vrei sa fii considerat << freier >> ". Da, "freier" este fraier in romana.

Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
După ce liderii coaliției PSD-PNL au luat decizia de a-l retrage pe candidatul comun Cătălin Cîrstoiu și de a merge cu candidați separați, în persoana Gabrielei Firea și a lui Sebastian...
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
La mai puțin de un an de la căsătorie, liderul Partidului AUR, George Simion, și soția sa, Ilinca, au devenit părinți. Primul copil al cuplului este un băiat, iar tatăl a ținut să-i...
#israel juramant loialitate, #israel palestinieni , #Israel