Clipul zilei: Strangere de mana istorica la funeraliile lui Shimon Peres

Vineri, 30 Septembrie 2016, ora 17:41
12072 citiri
Clipul zilei: Strangere de mana istorica la funeraliile lui Shimon Peres
Foto: captura video YouTube

Moartea fostului presedinte israelian Shimon Peres a reusit sa faca ceea ce, prin cai diplomatice, nu s-a reusit decat arareori. La funeraliile sale, si-au strans mana si au uitat pentru cateva momente de rivalitati si razboi premierul israelian, Benjamin Netanyahu, si presedintele Autoritatii Nationale Israeliene, Mahmoud Abbas.

Cei doi au fost filmati si fotografiati astfel de cei prezenti la funeralii. S-au purtat prietenos, aproape cordial, in ciuda anilor de conflict dintre natiunile lor. Conform Russia Today, cei doi nu s-au mai vazut fata in fata de sase ani.

"Apreciez foarte mult ca ati reusit sa veniti la ceremonie", a spus premierul israelian, recunoscand el insusi ca a trecut mult timp de cand nu s-a mai aflat fata in fata cu Mahmoud Abbas. Acesta i-a prezentat-o liderului Autoritatii Nationale Palestiniene pe sotia sa, spunand simplu: "Aceasta este sotia mea. Ma bucur sa va vad".

Inainte de acest moment, care a surprins multa lume, dat fiind faptul ca cele doua natiuni se afla in permanent conflict, si presedintele israelian, Reuven Rivlin, a vorbit cu Mahmoud Abbas, asa dupa cum chiar liderul de la Tel Aviv a anuntat printr-un mesaj postat pe Twitter.

Moartea lui Shimon Peres, fost premier si presedinte al Israelului, laureat cu Nobel, a adus laolalta multi lideri mondiali sau fosti presedinti de state. La funeralii au venit atat presedintele Klaus Iohannis, cat si Barack Obama sau Bill Clinton.

Fostul presedinte american a declarat, cu aceasta ocazie: "Si-a imaginat toate lucrurile pe care noi, restul, nu puteam. Si-a inceput viata ca fiind cel mai stralucit student al Israelului, a devenit cel mai bun profesor si a sfarsit fiind cel mai mare visator. A crezut intotdeauna ca palestinienii trebuie vazuti ca egalii evreilor", a mai spus Clinton.

Peres a murit miercuri dimineata, in somn, la varsta de 93 de ani, la spital, in urma unui accident vascular cerebral.

Odata cu moartea lui Peres, o figura istorica, dispare si ultimul supravietuitor al generatiei parintilor fondatori ai Israelului si unul dintre principalii artizani ai Acordurilor de pace de la Oslo, care au pus bazele autonomiei palestiniene in anii '90 si care i-au adus lui Peres Nobelul pentru Pace.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Mahmoud Abbas strans mana Benjamin Netanyahu, #Abbas Netanyahu funeralii Peres video, #strangere manaistorica video, #Shimon peres funeralii , #Israel