Dilema tolstoiana a Israelului: Razboi sau Pace?

Marti, 10 Aprilie 2012, ora 19:08
5202 citiri
Dilema tolstoiana a Israelului: Razboi sau Pace?

Israelul a facut publice recent evaluarile sale, privind costurile unui eventual razboi cu Iranul si, indeosebi, consecintele economice grave, pentru toate sectoarele de activitate.

O avalansa de rachete, lansate cu miile intr-un astfel de conflict, ar paraliza bursa din Tel Aviv si ar produce socuri greu de evaluat in bursele din intreaga lume. Pretul petrolului ar salta spectaculos, mai ales in cazul cand iranienii ar reusi sa blocheze stramtoarea Ormuz, prin care se transporta mai mult de jumatate din exporturile de petrol ale intregii lumi, scrie La Tribune.

Israelul conteaza pe victime putine

Desi asemenea consecinte ar putea sa inspaimante, premierul israelian Benjamin Netanyahu nu exclude o optiune militara din partea tarii sale acum, cand Iranul nu detine inca arma nucleara. Riscurile ar fi incomparabil mai grave in cazul unei confruntari, dupa ce Iranul isi va fi atins acest scop.

Studiind de multa vreme varianta optiunii militare, Israelul si-a organizat masuri de protectie suficiente pentru a reduce la minimum sacrificiile umane, in cazul unui razboi. Conform declaratiilor ministrului Apararii, Ehud Barak, conditiile de protectie a populatiei sunt atat de bine organizate, incat numarul victimelor n-ar depasi 300 de persoane.

Costurile unui astfel de razboi in etapa actuala au fost calculate de Yarom Ariav, fost director in Ministerul Finantelor, la cateva zeci de miliarde de euro.

Cea mai grava consecinta insa sta in faptul ca optiunea militara ar reduce brusc la jumatate activitatea economica a Israelului, producand o pierdere de 10 miliarde din PIB, in situatia cand razboiul ar dura o singura luna.

Conflictul poate dura chiar si ani

Revenind la problema inchiderii stramtorii Ormuz, expertii Guvernului israelian prevad ca pretul si, mai ales, lipsa petrolului vor genera o recesiune greu de estimat atat in Statele Unite, cat si in Europa.

Cu privire la durata actiunii militare luata in calcul ca alternativa de Guvernul evreu, diferentele de opinii intre optimisti si pesimisti sunt mari. Israelul are deja experienta unui razboi de patru zile, in conflictul din 2006 cu gruparea Hezbollah, cand durata scurta a conflictului a permis redresarea rapida a consecintelor economice, precum si a bursei de valori.

In plus, acest precedent pare sa confirme ca Israelul detine mijloace tactice si materiale pentru a-si pune rapid dusmanul "cu botul pe labe".

Dar nu se compara gruparea in cauza cu o forta militara bine pregatita ca Iranul, chiar daca problema distantei favorizeaza Israelul. Nu este deloc exclus ca noua confruntare sa dureze indefinit. Atunci bursa va cunoaste o spirala poate fara precedent, cu efecte imediate asupra activitatior economice.

De altfel, un vechi specialist al Ministerului Apararii israelian, Moshe Vered, a si atras atentia ca situatia de astazi nu suporta nici o comparatie cu cea din 2006, iar o eventuala confruntare militara nu trebuie luata in calcul ca o actiune "de zile, saptamani sau luni, ci poate de ani".

Iranul nu se inarmeaza degeaba

El reaminteste ca, in perioada 1980-1988, conflictul dintre Iran si Irakul lui Saddam Hussein a facut o jumatate de milion de morti numai in Iran si a costat Iranul mai mult decat toate profiturile pe care le-a avut din exploatarea petrolului in intregul secol XX.

Desi costurile au fost enorme, Iranul n-a acceptat incetarea focului decat in mometul cand ajunsese amenintata insasi supravietuirea regimului iranian.

Acest precedent atrage atentia asupra capacitatii Iranului de a rezista, de a suporta pierderi grele, de a nu ceda, ceea ce pune un greu semn de intrebare privind modul cum s-ar putea incheia o eventuala noua confruntare, chiar in conditiile cand Israelul ar inregistra spectaculoase succese militare.

Totusi, unul din vechii specialisti ai Mossad, Danny Yatom, nu sfatuieste pe nimeni sa conteze pe faptul ca Iranul nu va indrazni sa atace. Altfel, de ce s-ar inarma? In opinia sa, Israelul n-are decat doua optiuni: ori sa tinteasca in directia Iranului, rapid, fara ezitare si cu precizie, ori sa astepte momentul cand el insusi va deveni tinta Iranului.

Varianta ca Iranul strange cureaua la maximum, ca sa fabrice arme scumpe, pe care nu le va folosi niciodata, nu exista.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#razboi Iran Israel, #planuri razboi Israel, #conflict iran israel , #Israel