Cum a devenit Israelul membru al Uniunii Europene

Miercuri, 04 August 2010, ora 23:44
21111 citiri
Cum a devenit Israelul membru al Uniunii Europene

Javier Solana, fostul secretar general al Consiliului Uniunii Europene, a fost cel care a spus, in 2009: "Israelul, dati-mi voie sa spun, face parte din Uniunea Europeana fara sa fie membru al institutiei".

"Am stiut noi asta? Am votat noi pentru? Cine a dat voie sa se intample? Oare David Cameron (premierul britanic, n.red), care acum forteaza intrarea Turciei in UE, a fost de acord? Probabil ca da, din moment ce se autointituleaza 'prietenul Israelului' dupa ce aceasta tara a fost acuzata ca a falsificat mai multe pasapoarte britanice, folosindu-se de ele pentru asasinatul din Dubai, comenteaza editorialistul britanic Robert Fisk in The Independent.

Moartea de saptamana trecuta a cinci soldati israelieni, in Romania, abia daca a fost subiect de stire in presa europeana. Aici a avut loc un exercitiu intre NATO si Israel. La prima vedere pare a fi totul in regula. Acum imaginati-va moartea a cinci membri Hamas in Romania. Ar fi fost asta subiect de stire?

"Israelul a macelarit practic, in mod 'justificabil', mai mult de 1.300 de palestinieni in Gaza, acum 19 luni, din care mai mult de 300 erau copii, in timp ce 'periculosii teroristi' Hamas au ucis 13 soldati israelieni, din care 3 au murit din cauza ca soldatii israelieni au tras unul asupra altuia", mai comenteaza editorialistul britanic.

Dar totusi exista o paralela, spune Fisk. Richard Goldstone, judecatorul evreu din Africa de Sud insarcinat cu investigarea atacului din Gaza, a scris in raportul sau de 575 pagini pentru ONU ca ambele parti au comis crime de razboi. Desigur ca a fost catalogat a fi "rau" de toti sustinatorii Israelului din Statele Unite, astfel ca raportul sau a fost respins de sapte guverne europene, ridicand astfel semne de intrebare.

Ce face NATO cand participa la asemenea jocuri impreuna cu o armata acuzata de crime de razboi?

Lasitatea aratata de UE, cand e vorba de Israel, este in contrast fata de pozitia dura luata de aceasta cand e vorba de atrocitati comise in alte parti ale lumii.

Dupa razboiul dintre Rusia si Georgia din 2008, UE a cerut insistent anchetarea de catre o comisie independenta pentru a afla daca s-au incalcat legile internationale, iar dupa cel dintre Sri Lanka si rebelii Tamili a cerut deasemenea o alta ancheta independenta pentru a se stabili daca s-au incalcat drepturile omului. Dar se pare ca atunci cand Israel este implicat in vreo actiune, investigatiile si rapoartele sunt respinse categoric.

Vanzarile de arme ale Marii Britanii spre Israel, tara care ocupa militar Cisiordania si infiinteaza colonii ilegale pe teritoriu arab, au fost in 1999 de aproximativ 14 de milioane de euro, iar in doar doi ani s-au dublat la 28 de milioane de euro. Acestea au inclus arme de foc, kit-uri pentru producerea grenazilor si echipament pentru avioane de lupta si tancuri, se mai arata in sursa citata.

Multe din echipamentele militare fabricate in UE ajung in Israel via SUA, totul pe banii cetatenilor Europei. UE finanteaza in Gaza proiecte in valoare de zeci de milioane de euro. Acestea sunt distruse in mod regulat de Israel cu arme produse in SUA. Asa ca contribuabilii UE platesc pentru proiectele de constructii, iar contribuabilii americani platesc pentru a le distruge si totul se reia.

Pe de alta parte Israel, desi nu este membru NATO, are acces la retelele acesteia.

"Este un 'avantaj' in a avea un asemenea aliat, chiar daca armata sa este corupta iar unii dintre ofiteri sunt considerati criminali de razboi. Am putea invita si Hezbollah in NATO, cu siguranta am beneficia de pe urma urma cunostintelor acestora in tacticile de guerila", conchide Robert Fisk.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Alegeri 2024. Începe depunerea candidaturilor pentru alegerile locale din 9 iunie
Alegeri 2024. Începe depunerea candidaturilor pentru alegerile locale din 9 iunie
Partidele politice, alianţele, organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale şi candidaţii independenţi vor putea, începând de marţi până pe 30 aprilie, ora 23.59,...
Cei mai influenți zece europarlamentari români. Cu cât sunt plătiți și care dintre ei candidează din nou FOTO
Cei mai influenți zece europarlamentari români. Cu cât sunt plătiți și care dintre ei candidează din nou FOTO
După alegerile europarlamentare din 9 iunie, România va avea în continuare treizeci și trei de reprezentanți în plenul Parlamentului European (PE), dar nu toți se remarcă prin activitatea...
#Israel membru UE, #vanzare arme Israel , #Israel