Cum a supravietuit soldatul Gilad Shalit in fata Hamas: Nu am respectat ordinele!

Autor: Ana Ilie
Marti, 02 Aprilie 2013, ora 12:12
4729 citiri
Cum a supravietuit soldatul Gilad Shalit in fata Hamas: Nu am respectat ordinele!

Gilad Shalit, soldatul israelian rapit si tinut captiv timp de cinci ani de gruparea Hamas, a supravietuit pentru ca a ignorat ordinele superiorilor.

Shalit, care in 2006 era sergent intr-o divizie de tancuri ce patrula granita dintre Gaza si Israel, nu a incercat sa se salveze cand a fost rapit si a recunoscut ca a ignorat informarile de securitate la care a participat inainte de detasarea sa in misiune, potrivit interviurile acordate anchetatorilor din armata Israelului, dupa eliberarea sa, scrie Independent.

Publicatia israeliana Jerusalem Post a intrat in posesia interviurilor si a publicat primele detalii privind experienta traita de Shalit. Interviurile au fost efectuate la eliberarea acestuia, in octombrie 2011, in urma unui schimb de 1.027 de prizonieri palestinieni. Acestea demonstreaza atat un esec al serviciilor de informatii, cat si lipsa pregatirii soldatului inainte de rapire.

In ciuda ordinelor, trei din cei patru membri ai grupului din interiorul tancului in care se afla Shalit dormeau, la ora 5 in dimineata zilei de 25 iunie 2006, cand o grenada propulsata de racheta a lovit tancul. In confuzia creata, comandantul lui Shalit, Hanan Barak, i-a ordonat sa paraseasca tancul, desi era impotriva regulamentului. Shalit, un soldat fara inititiva, dupa cum reiese din portretul intocmit de Armata, a refuzat.

Pentru ca a ignorat ordinele superiorului sau, Shalit a supravietuit. Ceilalti au iesit din tanc si au fost ucisi. Shalit a marturisit ca nu a iesit, "deoarece parea sa fie mai sigur in tanc decat afara".

In interiorul tancului, Shalit si-a aruncat vesta antiglont in spatele scaunului. Vesta a absorbit socul celor trei grenade aruncate de militantii Hamas in interiorul tancului, si numai fumul a fost cel care l-a fortat pe Shalit sa iasa la lumina. Pe cand iesea din tanc, a vazut un militant incercand sa se catere pe masinarie. A marturisit ulterior ca nu i-a trecut prin cap sa il impuste pe acesta: "Eram complet confuz. Nu ma gandeam la nimic. Eram in stare de soc".

Atacatorul l-a observat pe Shalit cand a inceput sa strige "nu trage, nu trage!". In pofida faptului ca mai erau si alte unitati stationate in apropiere, Shalit nu a chemat ajutoare. Dupa eliberare, a recunoscut ca nu a fost atent in timpul unei instruiri de securitate, inaintea detasarii. "Nu am ascultat. Asculta comandantul meu, asta era suficient. Aveam incredere in el".

Shalit lucreaza acum ca jurnalist sportiv.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Klaus Iohannis a transmis ministrului Justiției cererile de urmărire penală față de Petre Roman și Gelu-Voican Voiculescu
Klaus Iohannis a transmis ministrului Justiției cererile de urmărire penală față de Petre Roman și Gelu-Voican Voiculescu
Klaus Iohannis a transmis ministrului Justiţiei cererile de urmărire penală a lui Roman Petre, în calitate de fost premier, şi a lui Voiculescu Gelu-Voican, fost viceprim-ministru, pentru...
Ciucă, despre atacul Iranului asupra Israelului: „O situaţie care generează atenţia tuturor liderilor lumii. Potenţialul de escaladare este foarte mare”
Ciucă, despre atacul Iranului asupra Israelului: „O situaţie care generează atenţia tuturor liderilor lumii. Potenţialul de escaladare este foarte mare”
Nicolae Ciucă, preşedintele Senatului a declarat marţi, 16 aprilie, despre atacul Iranului asupra Israelului că a fost şi e o situaţie care generează atenţia tuturor liderilor lumii, pentru...
#Gilad Shalit supravietuire Hamas, #Gilad Shalit eliberat, #soldat Israel capturat , #Israel
Comentarii
Poza grob
grob
rank 5
Din ciclul: Noapte buna, copii!