Cum s-a vazut finala CM 2014 din Gaza: Curaj printre bombe

Autor: Ana Ilie
Luni, 14 Iulie 2014, ora 09:55
2770 citiri
Cum s-a vazut finala CM 2014 din Gaza: Curaj printre bombe

Daca pentru sute de milioane de microbisti pregatirea pentru a viziona finala Campionatului Mondial de fotbal a insemnat sa se aseze confortabil pe o canapea si sa deschida televizorul, palestinienii din Gaza, aflati de aproape o saptamana sub titurile armatei israeliene, au fost nevoiti sa-si adune resursele de curaj si ingeniozitate.

De cand a inceput ofensiva israeliana in Gaza, strazile teritoriului controlat de Hamas sunt pustii dupa caderea serii. Atunci au loc cele mai multe bombardamente aeriene. In plus, de cativa ani, in Gaza au devenit obisnuinta penele de curent, scrie AP, citat de goupstate.com.

Salah Yousef, sustinator al Argentinei, in varsta de 19 ani, a fost nevoit sa mearga in toiul noptii, 20 de minute, pana la locuinta unchiului sau, pentru a vedea meciul, intrucat la el acasa nu era curent. "M-am temut. Mama mea a stat cu mine in telefon pana am ajuns la casa unchiului", povesteste microbistul.

Yousef crede ca a face un lucru normal precum urmarirea unui meci de fotbal este o sfidare la adresa israelienilor, "asta inseamna ca nu ne temem de amenintarile si focul israelienilor".

Intr-un kibbutz de langa granita cu Gaza, unde se afla multi argentinieni, oamenii s-au uitat la meci in locuintele care au adaposturi in apropiere. "Il vrem pe Messi, nu rachete", a spus Gerardo Salom, fan al Argentinei.

In Gaza, multi au urmarit meciurile in cafenele si hoteluri, la CM anterior. Insa saptamana trecuta, o racheta israeliana a lovit o cafenea unde se urmarea meciul Argentina-Olanda si a facut noua morti, intre 15 si 28 de ani.

Raed Lafi, un jurnalist local, a urmarit meciul pe telefonul mobil, inconjurat de copii, intrucat locuinta sa nu are electricitate.

Aproape 170 de palestinieni au fost ucisi si peste 1.000 raniti in cele peste 1.300 de lovituri aeriene israeliene efectuate de la inceputul ofensivei din Gaza.

Israelul a lansat o ampla operatiune, pe termen nedefinit, si ar putea decide sa o continue cu o ofensiva terestra.

In cadrul operatiunii "Protective Edge", trupele israeliene au fost dispuse de-a lungul granitei cu Gaza si rezervistii au fost chemati pentru o posibila invazie terestra.

Fierbe din nou Orientul Mijlociu: Israelul bombardeaza Gaza

Tensiunile dintre Israel si palestinieni au ajuns la punctul de fierbere dupa uciderea unui adolescent palestinian in Ierusalim.

Copii ucisi si un nou inceput de razboi: Atacuri cu racheta intre Israel si Gaza

Adolescentul palestinian Mohammed Abu Khdair a fost torturat si omorat din motive nationaliste. Sase suspecti evrei au fost arestati in legatura cu moartea sa.

Violente in Israel: Un tanar american a fost batut si retinut de politisti

Moartea adolescentului palestinian este privita drept o razbunare pentru rapirea si uciderea a trei adolescenti israelieni in Cisiordania.

Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc pe cuvântul meu în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc pe cuvântul meu în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Cristian Popescu Piedone a exclus o retragere din cursa pentru Primăria Capitalei, după o solicitare făcută în acest sens de președintele PSD. Marcel Ciolacu i-a sugerat lui Piedone să își...
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Mihai Enache, candidatul AUR la Primăria Capitalei, îi cere Gabrielei Firea să oprească jocul politic "la două capete" şi să se retragă de pe lista PSD - PNL pentru alegerile...
#Israel bombardament Gaza, #Gaza Campionatul Mondial bombe , #Israel