De ce e in regula sa critici Israelul?

Duminica, 22 Aprilie 2012, ora 09:35
4768 citiri
De ce e in regula sa critici Israelul?

Reactia Israelului fata de poemul scriitorului german Gunter Grass, din urma cu cateva zile, a fost rapida si categorica: acesta a devenit persona non-grata dupa ce a publicat o poezie in care critica politicile guvernului israelian.

Poezia ce a declansat controversa se numeste "Was gesagt werden muss" (Ceaa ce trebuie spus), si s-a dorit a provoca o discutie necesara, scrie Mark LeVine, profesor de istorie a Orientului Mijlociu la UC Irvine si Universitatea Lund din Suedia, pentru Al Jazeera.

Desi nu este una din cele mai bune opere ale lui Grass, aceasta pune o intrebare fundamentala: "De ce tac, ascund prea mult timp/ Ceea ce clar este si a fost/ Practicat in jocuri de razboi, la sfarsitul carora noi supravietuitorii/ Suntem in cel mai bun caz note de subsol".

Grass se intreaba, spre iritarea Irsaelului, de ce europenii nu pot vorbi deschis despre programul nuclear israelian si amenintarea pe care acesta o reprezinta la adresa pacii regionale si mondiale.

In definitiv, sustine expertul, daca Israelul ar fi de acord sa se alature tratatului de ne-proliferare si sa lase controlul focoaselor sale nucleare NATO, in schimbul aderarii la NATO, ar pune mai multa presiune pe Iran sa isi desfiinteze programul nuclear; mai important, ar pune capat unei curse a inarmarilor care va avea ca rezultat, mult mai periculos, obtinerea de arme nucleare de catre Arabia Saudita.

Israelul a incercat mereu, spune autorul, sa se infatiseze drept o tara "normala", desi face toate eforturile sa se asigure ca nimeni nu spune ca este un stat colonial care in fiecare zi intensifica ocuparea terenului altui popor. Asa ca Grass s-a angajat sa spune "ceea ce trebuie spus", sa numeasca Israelul o "putere nucleara". Acesta nici macar nu a mentionat ocupatia, o amenintare si mai mare la adresa pacii, continua expertul.

Nu este in discutie aici trecutul lui Gunter Grass, nici oportunitatea interventiei sale, ci contextul mai larg, al "faptelor" care nu sunt acceptate drept adevaruri. Este vorba despre faptul ca Israelul este doar un punct intr-o masina globala uriasa, care include cazuri de ocupatie, exploatare si violente - Siria, China, Rusia India, Sudan, Iran, Congo, pana si SUA si NATO, ale caror actiuni de oprimare, exploatare si ucidere a altor popoare sunt "fapte" mai concrete decat potentialul distrugator al programului nuclear al Israelului.

Intr-un articol din Haaretz, Anshel Pfeffel descrie critica lui Grass la adresa Israelului drept "orbire morala", cand, de fapt, acesta ar trebui acuzat de miopie, concentrandu-se, ca mare parte a stangii, pe critica Israelului si SUA, pastrand tacerea in acelasi timp cu privire la crimele comise de victimele istorice ale imperiului vestic.

Realitatea este, sustine autorul, ca economia globala este dependenta de razboi, petrol si smulgerea mineralelor si resurselor din pantecele planetei, pentru a alimenta cultura de-acum globalizata a hiper-consumismului care va condamna urmasii nostri la o soarta pe care nu indraznim sa o contemplam.

Cu ce difera lacomia Israelului fata de teritoriul palestinian si disponibilitatea sa de a incuraja o cursa a inarmarii regionale pentru a pastra acest teritoriu, de lacomia fata de televizorul cu diagonala de 100 de centimetri, iPhone/Pad, casele si masinile uriase, capacitatea de a mentine un standard de viata ridicat, sustinut doar daca majoritatea lumii traieste in saracie?

Daca Grass are dreptate cand spune ca trebuie sa vorbim despre amenintarea la adresa pacii reprezentata de programul nuclear israelian si despre ocupatie, conchide expertul, atunci trebuie sa vorbim si despre amenintarea la adresa pacii globale reprezentata de sistemul global bolnav.

A.I.

Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Premierul Marcel Ciolacu a reacţionat joi, 25 aprilie, la declaraţiile primarului Sectorului 1, Clotilde Armand, transmiţându-i acesteia să îşi ia un avocat bun pentru că ”a încălcat...
Nicușor Dan îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Nicușor Dan îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat joi, 25 aprilie, că aşteaptă de la contracandidatul său Cristian Popescu Piedone un răspuns în ce priveşte participarea la o dezbatere...
#Gunter Grass critica Israel, #critica Israel program nuclear, #Gunter Grass persona non grata , #Israel