Deutsche Welle: Iranul si Israelul, cei mai buni dusmani

Miercuri, 19 Februarie 2014, ora 00:27
2773 citiri
Deutsche Welle: Iranul si Israelul, cei mai buni dusmani
Foto: Deutsche Welle

Relatia dintre Israel si Iran este una extrem de complexa. Cele doua state au cooperat bine in spatele scenei in anii '80, dar astazi dusmania este inradacinata adanc. De ani de zile, Ierusalimul a speculat mai mult sau mai putin posibilitatea unui atac asupra instalatiilor nucleare iraniene, in baza dreptului de preemptiune.

"Iranul este centrul terorismului din lume in vremea noastra", a avertizat presedintele Israelului, Simon Peres, la Forumul Economic Mondial de la Davos, din luna ianuarie, potrivit Deutsche Welle.

El este convins ca Teheranul continua sa sprijine militiile Hezbollah din Liban cu arme si incearca sa dezvolte arme nucleare, in ciuda dezmintirilor repetate ale presedintelui iranian, Hassan Rouhani.

Speculatiile au fost numeroase in timpul mandatului fostului presedinte Mahmud Ahmadinejad, care a contestat Holocaustul si a condamnat ocupatia israeliana din teritoriile palestiniene.

Succesorul sau, Rouhani, a adoptat o abordare temperata; el nu a recunoscut insa existenta statului Israel, dar s-a disociat de atitudinea anti-israeliana a predecesorului sau.

Interese comune

Israelul a fost fondat pe 14 mai 1948 si s-a aflat imediat in razboi cu vecinii sai arabi. Israelienii au reusit sa contracareze atacul arab si au dezvoltat o asa-zisa "alianta de periferie", o strategie de politica externa in care Israelul a format aliante cu state si forte non-arabe din regiune, incluzand Turcia, crestinii libanezi si Iranul.

La inceptul anilor '50, Teheranul a suspectat cresterea nationalismului arab, in special dupa 1953, cand Iranul a avut o dictatura puternic influentata de SUA.

"Cele doua tari au avut o relatie excelenta. La sfarsitul anilor '70, Iranul a acoperit 80% din necesarul de petrol al Israelului", a spus Henner Furtig de la Institutul GIFA din Hamburg.

Afaceri secrete

Revolutia islamica, din 1979, din Iran a pus capat brusc acestei cooperari. Liderul spiritual, ayatollahul Khomeini, a criticat dur Israelul pentru ocuparea teritoriilor palestiniene. El a anulat toate acordurile cu Israelul.

Au fost tensiuni in continuare intre Iran si Israel, dar in acelasi timp, cooperarea a reinviat in secret. Potrivit unui studiu al Institutului pentru Securitate Nationala din Tel Aviv (INSS), Israelul a furnizat Iranului arme in valoare totala de 500 de milioane de dolari, in timpul razboiului dintre Iran si Irak.

Ruptura definitiva

In urma unui scandal datorat afacerii Iran-Contra, in care oficiali de rang inalt ai SUA au vandut in secret mii de rachete Teheranului si in care Israelul a fost implicat, relatiile dintre Iran si Israel s-au rupt.

Iranul nu a mai avut motiv sa mentina cooperarea cu Israelul. Iranul a profetit ca Israelul ca disparea, in timp ce Israelul a negat dreptul Iranului de a dezvolta tehnologia nucleara si de a participa activ la schimbarea regimului de la Teheran.

In asemenea circumstante, "o imbunatatire substantiala reala a relatiilor dintre Iran si Israel nu este asteptata prea curand", a apreciat Furtig.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#istoria relatiilor Iran Israel, #Israel Iran relatie complexa, #Iran nu recunoaste Israelul, #Israel atac preventiv Iran , #Israel
Comentarii