Doi israelieni, captivi in Gaza. De ce tine Israelul cazurile la secret?

Autor: Ana Ilie
Joi, 09 Iulie 2015, ora 16:56
2700 citiri
Doi israelieni, captivi in Gaza. De ce tine Israelul cazurile la secret?
Foto: Hepta.ro

Un barbat israelian este tinut captiv in Gaza de aproape zece luni, probabil de catre gruparea terorista Hamas. El este unul din cei doi cetateni israeliani retinuti in Gaza si pana joi cazul sau era necunoscut opiniei publice.

Cazul lui Avera Mengistu, in varsta de 28 de ani, israelian etiopian, a fost dezvaluit opiniei publice abia joi, dupa ce un tribunal a ridicat interdictia impusa dupa disparitia acestuia, scrie The Guardian.

Al doilea captiv este un beduin din desertul Negev. Oficialii israelieni nu vor sa spuna cum a ajuns in Gaza, cine il tine captiv si de cat timp se afla acolo.

Disparitia lui Mengistu a fost facuta publica abia dupa ce ziarul Haaretz a obtinut in justitie ridicarea interdictiei de a dezvalui disparitia acestuia. Familia rapitului este critica la adresa modului discret in care Guvernul a ales sa se ocupe de cazul lui Mengistu si sustine ca problema lui ar fi fost tratata diferit daca barbatul era alb.

Familia a sustinut eforturile de ridicare a interdictiei, pentru ca "suntem satui. Vrem sa facem publica povestea", a explicat fratele barbatului, pe nume Yalo, care acuza prejudecatile Guvernului fata de faptul ca fratele sau nu este alb.

"In ziua in care s-a intamplat m-au sunat pe mine persoane de la serviciul de securitate Shin Bet si m-au anuntat ca fratele meu este in Gaza. Eu le-am spus parintilor. Dar nimeni nu a venit sa ne vada acasa", a povestit el, subliniind ca familia nu s-a intalnit cu premierul Benjamin Netanyahu si acesta nu a raspuns unei scrisori in care familia solicita ajutor.

Camerele de luat vederi l-au inregistrat pe Mengistu, originar din Ashkelon si cu probleme mentale, cum escaladeaza zidul care desparte Israelul de Gaza. Se crede ca barbatul era baut.

Supraveghetorii zidului au crezut ca este un palestinian care se "intoarce in Gaza" si pana la sosirea soldatilor barbatul sarise deja de cealalta parte.

Yaakov Peri, parlamentar israelian, a dat asigurari ca se fac eforturi pentru recuperarea barbatului tinut captiv de Hamas.

La randul sau, presedintele Israelului, Reuven Rivlin, a solicitat, joi, eliberarea lui Mengistu din motive umanitare.

"Aceasta este o situatie dureroasa pe care o observ de la inceput. Sunt in contact cu familia Mengistu si stiu ca toate autoritatile responsabile lucreaza fara odihna si monitorizeaza chestiunea, inca de cand a sarit gardul. Aceasta este o problema umanitara si ne asteptam ca cei care il tin captiv sa se comporte ca atare si sa il returneze in stare buna de sanatate", a afirmat acesta.

Hamas neaga totusi ca Mengistu s-ar afla in custodia sa, insa nu infirma posibilitatea ca a fost retinut dupa ce a traversat granita.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Președintele PMP: Declinul PSD-PNL a început cu "decizia ridicolă de a-şi anunţa înfrângerea în Bucureşti” înainte de începerea campaniei
Președintele PMP: Declinul PSD-PNL a început cu "decizia ridicolă de a-şi anunţa înfrângerea în Bucureşti” înainte de începerea campaniei
Preşedintele PMP, Eugen Tomac, consideră că decizia coaliţiei PSD-PNL de a avea candidaţi separaţi la Primăria Capitalei reprezintă începutul „marii prăbuşiri a partidului unic”,...
Ludovic Orban: „O veste bună în acest spectacol grotesc al comasaţilor: Nicuşor Dan va câştiga un nou mandat la Primăria Capitalei”
Ludovic Orban: „O veste bună în acest spectacol grotesc al comasaţilor: Nicuşor Dan va câştiga un nou mandat la Primăria Capitalei”
Ludovic Orban, preşedintele Forţa Dreptei, afirmă, după decizia coaliţiei de a-l retrage pe medicul Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei, că se vede totuşi şi o veste...
#Israel cetateni retinuti Gaza, #Israel Gaza cazuri secrete , #Israel