Europa de Est, noul camp de lupta al Orientului Mijlociu?

Duminica, 19 Iunie 2011, ora 18:22
3139 citiri
Europa de Est, noul camp de lupta al Orientului Mijlociu?
Foto: Arhiva

Varsovia si Praga par a nu avea nimic de-a face cu conflictul din Orientul Mijlociu. Insa aparentele inseala. Mai nou, Polonia si Cehia trebuie sa ia o decizie lagate de sustinerea israelienilor sau palestinienilor.

De ce? Pentru ca votul lor va fi crucial in septembrie, in cazul in care Autoritatea Palestiniana se va duce in fata ONU, asa cum a anuntat, pentru a-si proclama independenta.

Pana in septembrie, statele Europei de Est trebuie sa-si aleaga "favoritul", comenteaza Associated Press. Palestinienii incearca, pana in septembrie, sa obtina sprijinul a doua treimi din cei 192 de membri ai Adunarii Generale a Organizatiei Natiunilor Unite.

Pana acum, potrivit declaratiilor diplomatilor, ar mai avea nevoie de 13 state care sa sustina independenta. Chiar daca pe termen scurt, votul va fi mai mult simbolic, deciziile Adunarii Generale a ONU neputand influenta aparitia sau disparitia unui stat, o infrangere nu ar pica bine palestinienilor, mai ales ca va fi vorba despre prima "aparitie in public".

Independenta Palestinei va avea insa nevoie de un vot in Consiliul de Securitate al ONU, iar Statele Unite au anuntat deja ca nu vor fi de acord, in absenta unui acord de pace intre Israel si Autoritatea Palestiniana.

Cu toate acestea palestinienii spera ca un numar mare de voturi in favoarea lor, chiar si in cadrul Adunarii Generale, ar izola Israelul si l-ar presa sa-si retraga soldatii din teritoriile clamate de palestinieni.

Perspectiva unei situatii stanjenitoare, dublate de riscul izbucnirii unor noi conflicte in Cisiordania si Ierusalimul de Est, provoaca nelinistea Israelului. Cu o miza atat de ridicata, premierul israelian Benjamin Netanyahu planuieste sa viziteze Polonia, Ungaria, Romania si Bulgaria, in timp ce inalti diplomati incearca din greu in Cehia si Slovacia sa-i convinga pe mai marii acestor tari sa nu accepte independenta palestinienilor.

Premierul Israelului vine si in Romania intr-un turneu anti-palestinian

Intre timp, presedintele palestinian Mahmoud Abbas a fost deja in Ungaria si Bulgaria, in timp ce unul dintre principalii sai consilieri, Nabil Shaath urmeaza sa viziteze Armenia, Georgia si Republica Moldova, state care nu au recunoscut Autoritatea Palestiniana.

Dileme pentru statele cu legaturi duble

Practic, majoritatea statelor importante au facut deja o alegere. Statele Unite vor sustine Israelul, la fel ca multe state occidentale, in timp ce statele arabe si musulmane s-au aratat faborabile independentei palestinienilor.

Putine state sunt indecise, iar cateva au chiar dileme. Ungaria si Slovacia au legaturi stranse si istorice cu ambele state. Multi dintre cetatenii lor au fugit de nazisti si cativa au ajuns chiar fondatori ai statului israelian. In 1988, si Ungaria si Slovacia au recunoscut Autoritatea Palestiniana si intretin relatii comerciale cu palestinienii. Acelasi lucru se intampla si in cazul Romaniei.

Cursa independentei palestiniene depinde deci, destul de mult, de pozitia care va fi adoptata, in septembrie, de fostele state membre ale blocului comunist est-european.

Crucial este, de exemplu, sprijinul Poloniei, afirma ambasadorul Israelului la Varsovia, Zvi Rav-Ner. Polonia este cea mai mare tara membra a Uniunii Europene, incepand cu 1 iulie 2011 va prelua presedintia rotativa a Uniunii, iar in acea perioada palestinienii se pregatesc intens de proclamarea, in fata ONU, a independentei.

"Premierul va sustine, odata cu vizita in Polonia, ca o recunoastere a independentei palestiniene ar bloca procesul de pace din Orientul Mijlociu".

Pe de alta parte, un oficial polonez a declarat, recent, pentru Associated Press, ca Varsovia s-ar opune "jocului" palestinian la Natiunile Unite pentru ca astfel procesul de pace ar fi in impas, iar Varsovia doreste pacea in Orientul Mijlociu. Insa nici o declaratie oficiala nu a fost facuta, in acest sens.

Uniunea Europeana nu are nici ea o pozitie unitara in fata acestei probleme. Franta si Marea Britanie ar "simpatiza" mai degraba cu palestinienii, iar Germania cu israelienii.

Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a afirmat, întrebat despre situaţia de la Slănic, Prahova, unde o stradă s-a surpat, formându-se un crater de doi metri, că a fost făcut un drum peste o mină....
Ciolacu anunță că implementarea salariului minim european va începe de la 1 iulie: ”Am dat și ordonanța”
Ciolacu anunță că implementarea salariului minim european va începe de la 1 iulie: ”Am dat și ordonanța”
Şeful Guvernului Marcel Ciolacu a precizat că mecanismul de implementare a salariului minim european va începe de la 1 iulie. El a amintit că, în acest sens, a fost emisă ordonanţa....
#Palestina independenta ONU, #Israel independenta Palestina, #Orientul Mijlociu Europa Est , #Israel