Evreii, tot mai hartuiti in Europa si in lume - care este situatia musulmanilor

Duminica, 01 Martie 2015, ora 09:54
8038 citiri
Evreii, tot mai hartuiti in Europa si in lume - care este situatia musulmanilor
Foto: Hepta.ro

Un raport recent arata ca evreii sunt tot mai hartuiti in intreaga lume, lucru demonstrat si de evenimentele de la Paris si Copenhaga, din ultimele doua luni.

Cum poate fi masurata ostilitatea fata de o grupare religioasa? Una este ca guvernele sa interzica oamenilor sa se inchine religiei lor sau sa-i aresteze pe cei care nu se leapada de credinta lor - acest tip de discriminare este usor de urmarit si de definit.

Insa este mai greu de aflat numarul cazurilor de rea-vointa generala - sentimentul ca nu esti binevenit aici, scrie Emma Green, intr-un articol pentru The Atlantic.

Experiment al unui ziarist evreu: S-a plimbat prin Paris purtand kipa - vezi ce a patit (Video)

Acest lucru este insa exact ceea ce a facut Pew Research Center - intr-un nou raport, cercetatorii au introdus informatii din canale de stiri, rapoarte guvernamentale si chestionare, pentru a masura nivelul ostilitatii exprimat fata de grupurile religioase de catre guverne si comunitati din toata lumea.

Ceea ce acestia au descoperit nu reprezinta vesti bune pentru evrei. In luna decembrie 2013, evreii erau hartuiti de guverne sau de membri ai comunitatilor in 77 din 198 de tari si teritorii incluse in studiu, adica 39 la suta dintre acestea, ceea ce reprezinta o crestere accentuata in ultimii sapte ani.

Evreii din Germania, sfatuiti sa se mute in Israel

De la 26 la suta in iunie 2007, proportia tarilor in care evreii au fost hartuiti a crescut la 32 la suta, in iunie 2009, dupa care cresterea a fost constanta, pana la nivelul de la sfarsitul anului 2013.

Nivelul de discriminare a fost cel mai puternic in Europa, unde evreii s-au simtit hartuiti in 34 dintre cele 45 de tari ale regiunii, adica 76 la suta - spre comparatie, in tarile de pe celelalte continente proportia a fost de 25 la suta.

De asemenea, si musulmanii s-au simtit hartuiti in Europa, incidente petrecandu-se in 32 din cele 45 de tari, adica 71 la suta, in timp ce in restul lumii acest lucru s-a intamplat in 34 la suta din tari.

Bataia pe evreii Europei: Israelul ii cheama acasa, Franta nu vrea sa ii lase

Insa ceea ce este diferit referitor la discriminarea cu care se confrunta evreii si musulmanii este ca, in general, a doua categorie se confrunta cu discriminare atat din partea guvernelor, cat si a comunitatilor, in timp ce evreii "tind sa fie hartuiti mai degraba de indivizi sau grupuri din societate, decat de guverne", potrivit lui Peter Henne, unul dintre autorii raportului.

Cu toate acestea, desi studiul Pew Research Center a determinat numarul de tari in care grupurile religioase sunt hartuite, raportul nu furnizeaza o viziune despre cat de des a fost fiecare grup hartuit in fiecare tara.

Atentat terorist la Paris: Asediul de la magazinul evreiesc s-a incheiat, 4 ostatici ucisi (Foto&Video) - Update

Al doilea atac armat la Copenhaga, langa o sinagoga: un mort, doi raniti - UPDATE

Doua atacuri soldate cu cinci evrei morti au avut loc, in acest an, in Paris si in Copenhaga. Atacul din capitala franceza a avut loc pe 9 ianuarie, cand Amedy Coulibaly, un apropiat al fratilor Kouachi care atacasera redactia publicatiei satirice Charlie Hebdo cu doua zile mai devreme, a luat cu asalt un magazin evreiesc, omorand patru persoane, inainte de a fi ucis de fortele de ordine franceze, dupa o luare de ostatici ce a durat mai multe ore.

Ulterior, pe 14 februarie, un tanar evreu a murit si doua persoane au fost ranite, in urma unui atac armat in capitala daneza, in apropierea principalei sinagogi. Autorul, care ulterior a fost ucis de politie a doua zi, deschisese anterior focul la o reuniune pe tema libertatii de expresie, blasfemiei si Islamului, tot in Copenhaga, omorand o persoana si ranind trei politisti.

In urma celor doua atacuri, ambasadorul Israelului de la Berlin si premierul israelian Benjamin Netanyahu le-au cerut evreilor din Germania si Franta sa emigreze in tara de origine, din cauza violentelor inregistrate impotriva lor in Europa.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#evrei hartuiti Europa, #violente evrei Europa, #atac evrei Copenhaga, #atac evrei Paris , #Israel