Haaretz: Protestul israelienilor s-a transformat in revolutie

Autor: Ana Ilie
Luni, 08 August 2011, ora 13:07
5648 citiri
Haaretz: Protestul israelienilor s-a transformat in revolutie

De mai bine de trei saptamani, societatea israeliana este zguduita de proteste sociale, nemaivazute pana acum in aceasta parte a lumii. Sambata noaptea, protestele au atins un nivel fara precedent, sute de mii de israelieni iesind pe strazi pentru a protesta - si dau asigurari ca nu se vor opri aici.

Daca presa araba numeste miscarile sociale din Israel "Primavara israeliana", nici cotidianul Haaretz nu se sfieste sa proclame ca in Israel are loc o revolutie.

Protestul a realizat deja foarte mult, apreciaza sursa citata. Dupa multi ani in care publicul imobil i-a lasat pe politicieni sa faca ce doresc, societatea civila s-a trezit si a inceput sa se implice in problemele tarii.

Agenda sociala a Israelului a fost modificata, iar discursul privind securitatea a facut loc problemei socio-economice. Oamenii au cerut justitie sociala si asta a devenit principalul element de dezbatere publica.

Tinerii protestatari au reusit sa induca un element de democratie populara, dand dovada de capacitati organizationale extraordinare.

Ne aflam in mijlocul a ceea ce incepe sa devina o revolutie israeliana, conchide publicatia.

Dupa decenii intregi in care publicul s-a inconjurat de indiferenta si a permis catorva politicieni sa conduca tara cum poftesc, fara implicarea societatii civile, regulile jocului politic s-au schimbat in Israel - publicul a realizat ca are mai multa putere si influenta decat si-a imaginat.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Posibil atac israelian asupra unor ținte din Iran
Posibil atac israelian asupra unor ținte din Iran
Explozii au fost auzite, în această dimineață, în apropierea unui aeroport din orașul Isfahan, situat în centrul Iranului. Agenția de presă iraniană de stat IRNA și alte surse locale...
Ce se știe despre atacul Israelului asupra Iranului. Cât de aproape au fost loviturile de siturile nucleare
Ce se știe despre atacul Israelului asupra Iranului. Cât de aproape au fost loviturile de siturile nucleare
Israelul a desfăşurat vineri, 19 aprilie, o operaţiune militară de represalii împotriva Iranului, pe fondul tensiunilor tot mai mari din Orientul Mijlociu care ameninţă să împingă...
#Israel, #proteste Israel, #revolutie israel , #Israel