Incident diplomatic Israel- SUA: Un secretar de Stat mesianic si un ministru prea vorbaret

Miercuri, 15 Ianuarie 2014, ora 17:07
2198 citiri
Incident diplomatic Israel- SUA: Un secretar de Stat mesianic si un ministru prea vorbaret

Remarcile critice ale unui ministru israelian tensioneaza relatiile dintre aliatii SUA si Israel. Miercuri, ministrul si-a cerut scuze, iar "tinta" remarcilor sale, secretarul american de Stat, a aratat ca nu se va lasa impiedicat in eforturile sale de declaratiile controversate.

Secretarul american de Stat, John Kerry, este decis totusi sa nu lase criticile venite din partea ministrului israelian al Apararii sa il impiedice sa obtina o intelegere palestiniano-israeliana, scrie Reuters.

Kerry a reactionat, miercuri, la incercarile de "subminare" a eforturilor privind procesul de pace din Orientul Mijlociu venite din partea lui Moshe Yalon. Remarcile acestuia au provocat consternare la Washington.

"Pur si simplu nu putem lasa ca un comentariu sa submineze acest efort si nu intentionez sa fac asta", a spus Kerry.

Ministrul israelian al Apararii, Moshe Yaalon, si-a cerut scuze, miercuri, dupa ce l-a numit pe Kerry si eforturile sale "mesianice". In plus, in remarcile "off the record" publicate de un ziar israelian, Yaalon ar fi calificat planul de securitate propus de americani drept "mai putin valoros decat hartia pe care e scris".

Departamentul de Stat a aratat ca remarcile lui Yaalon nu sunt "ceva ce asteptam de la un aliat". In favoarea lui Yaalon ar fi intervenit, la Washington, chiar premierul israelian, Benjamin Netanyahu, care ii este acestuia si sef de partid.

Dupa ce Departamentul de Stat a atras atentia ca acestea nu sunt remarcile pe care le-ar fi asteptat de la un aliat, Yaalon a precizat ca isi "cere scuze daca Secretarul a fost ofensat". Nu a negat insa ca a spus ceea ce a relatat presa.

"Secretarul de Stat John Kerry- care a venit la noi decis si actioneaza dintr-o obsesie de neinteles si un sentiment mesianic - nu poate sa ma invete niciun lucru nou despre conflictul cu palestinienii", ar fi spus Yaalon, potrivit publicatiei Yedioth Ahronoth.

"Singurul lucru care poate sa ne salveze este ca John Kerry sa castige premiul Nobel si sa ne lase in pace", a continuat acesta.

Kerry incearca, de cateva saptamani, sa convinga ambele parti ale conflictului palestiniano-israelian, care au reluat negocierile de pace in iulie, dupa trei ani, sa cada de acord asupra unui proiect de solutionare a conflictului. Deocamdata nu au existat progrese clare, in special pentru ca Israelul insista sa pastreze o prezenta militara, in orice fel de intelegere de pace, in Valea Iordanului, care formeaza granita intre Cisiordania si Iordania.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Israel SUA incident diplomatic, #Israel Kerry remarci Yaalon , #Israel
Comentarii
Poza Litza Chitzalau
Litza Chitzalau
rank 2