Israel: Europa vrea sa ridice un nou Zid al Berlinului in mijlocul Ierusalimului

Joi, 18 Iulie 2013, ora 23:26
2446 citiri
Israel: Europa vrea sa ridice un nou Zid al Berlinului in mijlocul Ierusalimului
Foto: Israel Hayom

Prim-ministrul Israelului, Benjamin Netanyahu a declarat ca Europa vrea sa ridice un nou Zid al Berlinului in mijlocul Ierusalimului, referindu-se la preconizatele sanctiuni ale UE impotriva institutiilor israeliene care opereaza dincolo de granitele stabilite dinainte de 1967.

Benjamin Netanyahu a avut o serie de discutii cu liderii europeni si cu oficialii Uniunii Europene pentru a protesta si in speranta ca se va amana decizia UE de a impune o interdictie de facto institutiilor din Israel, care includ printre altele, zonele Iudeea, Samaria, Ierusalimul de Est si Inaltimile Golan, potrivit Israel Hayom.

UE a relevat un proiect de rezolutie care limiteaza cooperarea financiara intre organismele sale principale si natiunile sale membre si institutiile evreiesti din "teritoriile ocupate".

Aceste sanctiuni ale UE, care ar putea costa Israelul miliarde de dolari, vor intra in vigoare din 2014.

Netanyahu a discutat cu presedintele francez, Francois Hollande, prim-ministrul maltez, Joseph Muscat si cancelarul austriac, Werner Faymann. "Exista probleme mai urgente si mai importante in Orientul Mijlociu, care ar trebui tratate in primul rand, cum ar fi razboiul civil din Siria si amenintarea nucleara iraniana", a declarat Netanyahu.

Surse de la biroul prim-ministrului au declarat ca liderii europeni au afirmat ca ei nu au fost informati cu privire la decizia luata de Bruxelles, dar aceasta nu va fi obligatorie. UE va permite fiecareia dintre cele 28 de tari membre sa decida daca vor adera sau nu la aceasta masura.

Intr-un interviu acordat publicatiei germane Die Welt, Netanyahu a afirmat ca "UE vrea sa ridice un nou Zid al Berlinului in mijlocul Ierusalimului, dar oricine a vizitat vreodata Ierusalimul stie ca nu poti da timpul inapoi si sa imparti cartierele, care vor ramane sub control israeliean".

"Daca directiva UE devine o realitate, acesta ar da o lovitura zdrobitoare procesului de pace pe care europenii sunt atat de dornici sa fie reluat", a declarat Avigdor Liberman, presedintele Comitetului Apararii si Afacerilor Externe din Knesset (parlamentul israelian - n.red.).

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Alegătorii cu domiciliul în străinătate, care şi-au stabilit reşedinţa în ţară, începând cu data de 11 aprilie 2024, nu vor putea vota la alegerile pentru autorităţile administraţiei...
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
#declaratii prim ministru Israel, #Netanyahu Zid Berlin Ierusalim, #sanctiuni UE teritorii ocupate Israel, #procesul pace Israel Palestina , #Israel