Israelienii protesteaza in strada dupa intelegerea dintre Netanyahu si Kadima

Miercuri, 09 Mai 2012, ora 19:10
2639 citiri
Israelienii protesteaza in strada dupa intelegerea dintre Netanyahu si Kadima

Peste 1.000 de persoane au demonstrat, marti noapte, in Tel Aviv, fata de intelegerea dintre fostii rivali - premierul Benjamin Netanyahu si liderul Kadima, Shaul Mofaz - ce creeaza un guvern de uniune nationala.

Protestatarii au strigat "Bibi, pleaca acasa", si au fost sustinuti de mai multi politicieni israelieni importanti, care s-au adresat multimii, printre care fostul lider Kadima, Tzipi Livni, Isaac Herzog (laburisti) Nitzan Horowitz (Meretz), si Dov Khenin (Hadash), informeaza Haaretz.

Livni a precizat ca "tinerii care doresc sa lupte pentru tara" i-au cerut sa vorbeasca. "Acesti tineri merita o forma diferita de politica - una bazata pe principii si nu pe supravietuire. Despre asta este lupta", a afirmat Livni.

Politia a declarat ca protestul este ilegal si a arestat cateva persoane, printre care si jurnalisti.

Si in Be'er Sheva s-au adunat 150 de manifestanti, convocati prin intermediul Facebook.

"Eu si alti activisti am fost asaltati de intrebari de dimineata. Oamenii sunt maniosi, se intreaba ce sa faca. Oamenii se simt tradati - nu doar pentru ca ne-au mintit de doua ori in zece zile, ci pentru ca ne-au tradat: au creat un pumn strans, de nedesfacut, in jurul politicilor cu care nu suntem de acord", a explicat unul din liderii protestelor, Stav Shaffir.

Marti, premierul israelian, Benjamin Netanyahu, si-a anulat planurile anuntate luni, de a organiza alegeri anticipate, lansand ideea unei aliante-supriza cu Kadima, principalul partid de opozitie.

Miscarea, ce i-a luat prin surprindere pe toti, ii da mana libera lui Netanyahu sa se ocupe de ambitiile nucleare ale Iranului si da nastere la cea mai mare majoritate parlamentara din istoria tarii.

Intelegerea, incheiata in secret in toiul noptii intre partidul de centru Kadima si coalitia de dreapta a lui Netanyahu, creeaza un guvern de unitate nationala "bun pentru securitate, bun pentru economie si bun pentru poporul Israelului", a afirmat Netanyahu.

Noul lider al Kadima, Shaul Mofaz, va primi functia de vicepremier in noul Guvern. In 2008, cand facea parte dintr-un guvern Kadima, in functia de vicepremier, Mofaz a fost unul din primii oficiali israelieni care s-a exprimat public privitor la un posibil atac impotriva Iranului. In opozitie, insa, Mofaz a fost mai circumspect, declarand ca Israelul nu trebuie sa se grabeasca in chestiunea iraniana.

Urmatoarele alegeri generale vor avea loc, asadar, abia in octombrie 2013, desi Netanyahu a insistat, luna aceasta, pentru anticipate, dupa ce alianta sa a inceput sa dea semne de tensiuni pe marginea unei legi privind stagiul militar. Parlamentul pregatea un vot final pentru a se autodizolva inainte de anticipatele din 4 septembrie, in vreme ce Netanyahu punea la cale alianta cu Kadima, spre socul intregului esichier politic.

Partidul laburist, de centru-stanga, a condamnat alianta, calificand-o drept o "alianta a lasilor si cel mai demn de dispret si scandalos zigzag in istoria politica a Israelului". Laburistii erau creditati cu o revenire in forta la urne, pe seama Kadima.

Kadima, care are 28 de mandate in Parlament, va aduce suficienta greutate coalitiei de guvernare, insa este deocamdata neclar cum se va intelege cu partidele religioase si de dreapta din Cabinet.

Potrivit presei locale, Kadima il sprijina pe Netanyahu in schimbul unor modificari la Legea Tal, care permite studentilor ultra-ortodocsi sa evite stagiul militar, lege declarata neconstitutionala de Curtea Suprema in februarie. Laicii spun ca Legea Tal este nedreapta, insa micile partide religioase, esentiale pentru coalitia lui Netanyahu, insista ca tinerii ultra-ortodocsi sa poata opta pentru studiul religios in locul serviciului militar.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
Cătălin Cîrstoiu: „Expunerea asta mi-a făcut foarte mult rău. Nu mi se pare normal ca la grădiniţă copilul să fie fotografiat. M-am considerat hărţuit” VIDEO
Cătălin Cîrstoiu: „Expunerea asta mi-a făcut foarte mult rău. Nu mi se pare normal ca la grădiniţă copilul să fie fotografiat. M-am considerat hărţuit” VIDEO
Cătălin Cîrstoiu, candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei a afirmat că expunerea din ultima perioadă i-a făcut foarte mult rău în viaţa personală, subliniind că nu i se pare normal ca...
#Israel protest alianta Netanyahu Kadima, #Israel protest intelegere Netanyahu Mofaz , #Israel