Israelienii traiesc mai mult decat americanii

Sambata, 16 Octombrie 2010, ora 01:57
4619 citiri
Israelienii traiesc mai mult decat americanii

Israelienii (evrei si arabi) au o speranta de viata la nastere mai mare decat americanii si locuitorii altor tari din organizatia OCDE (Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica), ce cuprinde 33 state, toate dezvoltate.

Potrivit statisticii anului 2005, speranta medie de viata in cazul americanilor era de 78 de ani, pentru evreii israelieni 81 de ani si arabii israelieni de 79 de ani. Insa japonezii traiesc, in medie, cel mai mult, 82 de ani, informeazaMedical News Today.

Arabii din Israel traiesc mai putin decat evreii, din cauza problemelor educationale si sociale, insa depasesc varsta medie a americanilor.

Speranta de viata la nastere indica numarul de ani pe care un individ ii poate trai, in mod obisnuit, daca se naste intr-o anumita tara. Japonia, Canada, Elvetia, Israelul si tarile nord europene detin recordul celor mai longevivi locuitori.

Romania se afla in prima jumatate a clasamentului cu o varsta medie de 72,4 ani, dar este intrecuta de tari precum Bulgaria, Nicaragua, Libia, Vietnam, Bosnia, Albania sau Cuba.

La nivelul anului 1980, speranta de viata la nastere era aceeasi pentru evrei, americani si locuitorii altor tari dezvoltate, de aproximativ 74 de ani, in timp ce arabii israelieni traiau, in medie, doar 72 de ani.

De atunci, datorita dezvoltarii economice a statului Israel, locuitorii lui se bucura de o viata indelungata. Varsta medie in SUA a crescut, din 1980 pana astazi, cu 4 ani, dar in celelalte tari dezvoltate e mai mare cu 6 ani. Recordul il detin evreii si arabii din Israel, cu 7 ani castigati.

Motivele sperantei de viata extraordinare ale evreilor (si arabilor din Israel) sunt datorate sistemului medical extrem de performant, unul dintre cele mai eficiente de pe Glob.

Un alt indicator esential in tabloul problemei este indicele mortalitatii infantile - numarul de decese ale copiilor in primul an de viata. In 1960, datele pentru evrei si americani aratau o cifra identica, mica, in timp ce la arabii din Israel numarul era dublu.

Astazi, mortalitatea infantila a fost redusa in toate tarile, iar in Israel (inclusiv arabii) lucrurile stau mult mai bine ca in SUA. Japonia, Singapore si tarile nord europene detin recordul celor mai putini copii morti la nastere. Romania nu sta deloc bine, se afla la jumatatea clasamentului celor aproximativ 200 de tari de pe Glob.

Iar in Israel, arabii au inregistrat cea mai drastica reducere a numarul copiilor morti in primul an de viata, de la 50 la sub 10/1.000 locuitori, datorita sistemului medical pediatric performant la care au acces.

Mortalitatea infantila in Israel este de 4,5 la mie , in SUA de 6,3 la mie , iar in Romania este peste 20%.

Ciolacu vrea reducerea atribuțiilor primarului general: Dependența edililor de sector nu trebuie să fie atât de mare VIDEO
Ciolacu vrea reducerea atribuțiilor primarului general: Dependența edililor de sector nu trebuie să fie atât de mare VIDEO
Premierul Marcel Ciolacu a declarat miercuri că este nevoie de o lege specială a Capitalei şi că "este evident" că dependenţa primarilor de sector "nu trebuie să fie atât de mare de...
Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Prim-vicepreşedintele PSD, Sorin Grindeanu, a declarat, miercuri, 24 aprilie, că soluţia pe care PSD a adoptat-o, de a candida Gabriela Firea, le dă o anumită siguranţă că votanţii de...
#speranta viata israel, #mortalitate infantila, #speranta viata americani , #Israel