Israelul a facut o miscare pe care nu a mai indraznit-o de 25 de ani si a infuriat Occidentul

Vineri, 31 Martie 2017, ora 22:53
11805 citiri
Israelul a facut o miscare pe care nu a mai indraznit-o de 25 de ani si a infuriat Occidentul
Foto: Arhiva Pixabay

Israelul era dur criticat, vineri, de palestinieni, dar si comunitatea internationala, dupa ce a aprobat infiintarea unei colonii in centrul Cisiordaniei ocupate, prima din ultimii peste 25 de ani.

Cabinetul israelian a ignorat inclusiv indemnurile recente ale Administratiei Trump la retinere in colonizare, relateaza AFP.

Este vorba despre primul anunt al unui guvern israelian cu privire la infiintarea unei colonii din 1991 incoace, a deplans ONG-ul israelian Pace Acum, care se opune colonizarii.

Aceasta colonie, supranumita Geulat Tzion, urmeaza sa permita mutarea a aproximativ 40 de familii din colonia Amona, demolata in februarie in urma unei hotarari a justitiei israeliene in acest sens.

Amona s-a aflat, luni de zile, la originea unei psihodrame politice si umane.

Premierul Benjamin Netanyahu, asupra caruia au exercitat presiuni lobbisti ai colonizatorilor, a reiterat joi, inaintea reuniunii ministeriale, ca-si va respecta promisiunea de a construi o noua colonie pentru acesti 200 pana la 300 de israelieni, in pofida lipsei unui precedent de un sfert de secol.

Ce spun americanii

Casa Alba nu a criticat in mod direct anuntarea noii colonii, insa a reafirmat vineri ca, daca aceste colonii nu reprezinta un obstacol in calea pacii, extinderea lor ar putea sa fie un astfel de obstacol.

"Presedintele Trump si-a exprimat, in public si in privat, ingrijorarile fata de colonii", a declarat un oficial de la Casa Alba sub protectia anonimatului.

"Daca existenta coloniilor nu este in sine un obstacol in calea pacii, extinderea necontrolata a acestora nu ajuta la avansarea pacii", a adaugat el.

De mai multe saptamani, Guvernul israelian cauta impreuna cu Casa Alba un acord care sa-i permita sa continue sa construiasca in colonii.

Venirea la putere a lui Donald Trump, considerat mai favorabil pozitiei israeliene decat predecesorul sau Barack Obama, a determinat Israelul sa anunte deja cinci extinderi ale unor colonii vizand peste 6.000 de locuinte in Cisiordania si Ierusalimul de Est ocupate.

Casa Alba, care a indemnat pana la urma Israelul la retinere, cauta in prezent mijloace in vederea unei relansari a efortului de pace muribund.

Palestinienii sunt radicali

La randul sau, numarul doi in ierarhia Organizatiei pentru Eliberarea Palestinei (OLP), Saeb Erakat, a acuzat Israelul de continuarea "distrugerii perspectivelor pacii" prin continuarea "furtului pamanturilor si resurselor naturale".

Hanane Achraoui, o alta reprezentanta a OLP, a denuntat insistenta israelieana in politica "colonialismului, apartheidului si epurarii etnice".

"Domnul Netanyahu este ostaticul colonistilor si plaseaza supravietuirea politica deasupra intereselor statului israelian", a subliniat Pace Acum.

Guvernul lui Netanyahu - considerat cel mai de dreapta in istoria Israelului - da partea leului aparatorilor colonizarii. Ministrul sau al Agriculturii, Uri Ariel, a salutat decizia Cabinetului, la fel ca Yesha, principala organizatie care reprezinta colonistii din Cisiordania.

Yesha a avertizat ca va veghea "foarte strans" ca proiectul sa se concretizeze.

Aproximativ 400.000 de israelieni duc o coexistenta adesea conflictuala cu cei 2,6 milioane de palestinieni din Cisiordania ocupata. Acestia din urma revendica acest teritoriu ca facand parte din statul la care aspira.

Colonizarea este ilegala in ochii dreptului international

"Alarmat", secretarul general al ONU Antonio Guterres a repetat ca, pentru Natiunile Unite, colonizarea constituie un "obstacol in calea pacii" intre israelieni si palestinieni.

El a condamnat "toate actiunile unilaterale" care "submineaza solutia cu doua state", adica infiintarea unui stat palestinian care sa coexiste cu cel israelian - o referinta a comunitatii internationale in solutionarea unuia dintre cele mai vechi conflicte din lume.

Parisul a denuntat, la randul sau, o "evolutie extrem de ingrijoratoare", care "risca sa agraveze tensiunile pe teren".

Noua colonie urmeaza sa fie construita in sectorul Shilo, o colonie deja existenta, situata in apropierea fostului loc al Amonei.

Locul este cu atat mai problematic cu cat se situeaza in plin teritoriu palestinian si continua, impreuna cu alte colonii, sa fragmenteze teritoriul si sa compromita viabilitatea unui viitor stat palestinian, a notat Pace Acum.

Guvernul israelian a aprobat, de asemenea, scoaterea la vanzare a 2.000 de locuinte in colonii din Cisiordania, dintre cele 5.700 a caror constructie a fost aprobata in urma cu doua luni.

In decembrie, Consiliul de Securitate al Natiunilor Unite a aprobat o rezolutie prin care se solicita liderilor israelieni sa puna capat construirii ilegale de colonii evreiesti in Teritoriile Palestiniene.

Citeste si

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Israel colonie noua Cisiordania , #Israel