Israelul a inceput comemorarea anuala a milioanelor de evrei ucisi in Holocaust

Luni, 08 Aprilie 2013, ora 11:01
2533 citiri
Israelul a inceput comemorarea anuala a milioanelor de evrei ucisi in Holocaust
Foto: Washington Post

Comemorarea anuala a Holocaustului a inceput cu marcarea a 70 de ani de la revolta evreilor dintr-un ghetou din Varsovia, eveniment deosebit de important pentru israelieni.

Israelul comemoreaza, an de an, tragediile din timpul Holocaustului, in care au fost ucisi sase milioane de evrei. Evenimentul de anul acesta a inceput duminica, zi dedicata marcarii a 70 de ani de la revolta din Varsovia, un simbol al rezistentei evreilor fata de nazistii din al Doilea Razboi Mondial, cu rezonanta profunda in Israelul de astazi, relateaza Washington Post.

La ceremonia de deschidere care a avut loc la miezul noptii au participat atat presedintele Shimon Peres, cat si prim-ministrul Benjamin Netanyahu. Ambii au legat revolta disperarii din 1943 de spiritul luptator al evreilor, care a dus, cinci ani mai tarziu, la formarea Israelului.

"Nu a mai existat vreodata o rebeliune asemanatoare. Erau atat de putini, iar curajul lor a reprezentat un model pentru atat de multi altii", a spus Peres in timp ce se afla la Yad Vashem, memorialul oficial al victimelor Holocaustului, in fata a sute de supravietuitori si familiile acestora, lideri israelieni, diplomati si multi alti evrei.

Revolta de la Varsovia, simbol al rezistentei

"Exista o legatura evidenta intre rezistenta din ghetouri, lagare sau paduri si renasterea si curajul statului Israel. Este o legatura de demnitate, independenta, responsabilitate si inaltare a numelui Domnului, o raza de speranta ce nu a fost distrusa nici macar in timpul teribilei agonii", a adaugat presedintele. De asemenea, premierul i s-a alaturat spunand ca revolta a marcat "un punct de intoarcere in destinul evreilor".

Sase milioane de evrei au fost ucisi de nazistii germani in timpul Holocaustului. Revolta din 1943 din Varsovia a fost prima rebeliune importanta impotriva nazistilor din Europa si singurul act de rezistenta al evreilor din perioada Holocaustului.

Desi era destinat sa fie pierduta, confruntarea a devenit un simbol al luptei impotriva conditiilor imposibile, ilustrand un refuz al atrocitatilor naziste si inspirand si alte revolte ale evreilor.

Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a afirmat, întrebat despre situaţia de la Slănic, Prahova, unde o stradă s-a surpat, formându-se un crater de doi metri, că a fost făcut un drum peste o mină....
Ciolacu anunță că implementarea salariului minim european va începe de la 1 iulie: ”Am dat și ordonanța”
Ciolacu anunță că implementarea salariului minim european va începe de la 1 iulie: ”Am dat și ordonanța”
Şeful Guvernului Marcel Ciolacu a precizat că mecanismul de implementare a salariului minim european va începe de la 1 iulie. El a amintit că, în acest sens, a fost emisă ordonanţa....
#comemorare Holocaust, #comemorare Holocaust Israel, #memorial evrei ucisi , #Israel
Comentarii
Poza grob
grob
rank 5
Care nici 800 de mii!
Poza grob
grob
rank 5
Si cand termina?...