Israelul bombardeaza Siria: Putin ii cere lui Netanyahu sa evite escaladarea conflictului. SUA acuza Iranul

Duminica, 11 Februarie 2018, ora 08:11
8313 citiri
Israelul bombardeaza Siria: Putin ii cere lui Netanyahu sa evite escaladarea conflictului. SUA acuza Iranul
Foto: Arhiva Hepta.ro

Presedintele Rusiei, Vladimir Putin, i-a transmis premierului israelian Benjamin Netanyahu, intr-o convorbire telefonica purtata sambata, dupa bombardamentele Israelului asupra Siriei, ca trebuie sa evite sa ia masuri care ar putea duce la un nou conflict in regiune.

In acelasi timp, SUA acuza Iranul de "escalarea calculata" a tensiunilor in zona.

Agentia Interfax citeaza surse de la Kremlin care afirma ca cei doi lideri au discutat despre situatia din Siria, Putin cerandu-i premierului israelian sa evite escaladarea conflictului, relateaza Reuters.

De asemenea, secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a cerut sambata atenuarea imediata a conflictului din Siria.

Purtatorul de cuvant al lui Guterres, Stephane Dujarric, a declarat ca secretarul general "urmareste indeaproape escaladarea militara alarmanta din Siria si extinderea periculoasa (a conflictului) dincolo de frontierele acesteia", relateaza Agerpres.

Guterres a insistat ca toate partile implicate sa respecte dreptul international si a cerut eforturi din partea tuturor pentru "dezamorsarea imediata si neconditionata a violentelor".

Un bilant al ONU arata ca numai in februarie loviturile aeriene din Siria s-au soldat cu peste 1.000 de victime civile.

SUA acuza Iranul de "escalarea calculata" a conflictului

Statele Unite acuza Iranul pentru conflictul dintre Israel si Siria si sustine dreptul suveran al Israelului de a se apara.

"Statele Unite sunt profund ingrijorate in legatura cu escaladarea violentei in legatura cu granita Israelului si sustine cu tarie dreptul suveran al Israelului de a se apara. Escaladarea calculata a amenintarii din partea Iranului si ambitiile sale de a-si proiecta puterea si dominanta ii pun in pericol pe toti oamenii din regiune, de la Yemen la Liban. SUA continua sa lupte impotriva activitatilor rauvoitoare ale Iranului in regiune si solicita incetarea comportamentului iranian care ameninta pacea si stabilitatea", a transmis purtatorul de cuvant al Departamentului de Stat american, Heather Nauert, potrivit Sputnik News.

Un avion militar israelian a fost doborat, sambata, de artileria antiaeriana de pe teritoriul sirian, la intoarcerea dintr-o misiune de bombardament asupra unor pozitii din Siria sprijinite de Iran.

Ulterior, aviatia israeliana a lovit 12 tinte din Siria, intre care trei baterii de aparare antiaeriana si patru tinte iraniene neprecizate, dar "care apartin dispozitivului militar iranian in Siria", se arata intr-un comunicat difuzat de armata israeliana.

C.S.

Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a declarat joi, 28 martie, că semnalele primite din rândul societăţii arată clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend. "În...
Conspirația „George Soroș”, din nou în România, în plin an electoral. Reacția nervoasă a lui Cioloș, întrebat dacă miliardarul se află în spatele partidului său
Conspirația „George Soroș”, din nou în România, în plin an electoral. Reacția nervoasă a lui Cioloș, întrebat dacă miliardarul se află în spatele partidului său
Europarlamentarul REPER Dacian Cioloş a declarat la Iaşi, după ce a fost întrebat de un bărbat dacă în spatele partidului din care face parte se află George Soros, că nu s-a întâlnit...
#Vladimir Putin Benjamin Netanyahu Siria, #SUA acuza Iran conflict Israel Siria, #ONU bombardamente Israel Siria , #Israel