Israelul nu mai crede in solutii pasnice: Timpul Iranului a expirat!

Duminica, 08 Aprilie 2012, ora 18:32
8346 citiri
Israelul nu mai crede in solutii pasnice: Timpul Iranului a expirat!
Foto: DW

Israelul isi avertizeaza aliatii ca trebuie sa fie pregatiti pentru un eventual atac asupra Iranului. In mod evident, Tel Aviv-ul nu este dispus sa astepte rezultatele sanctiunilor si misiunilor diplomatice din zona. Israelul mizeaza pe fortele proprii, nefiind sigur ca cele doua alternative pot fi incununate de succes.

Recent, ministrul israelian al Apararii, Ehud Barak, aflat intr-o vizita la Berlin, a spus ca loviturile aeriene asupra Iranului, avand ca tinta obiective bine definite, ar fi extrem de eficiente si ar putea amana cu cel putin trei ani dezvoltarea programului nuclear al Teheranului, scrie Deutsche Welle, intr-o ampla analiza.

Barak crede ca "daunele" politice pe care Occidentul le-ar suferi in lumea arab-musulmana vor fi limitate. Ehud Barak a fost categoric: Iranul cauta pe zi ce trece sa ascunda cat mai adanc, in munti sau in subteran, multe dintre obiectivele sale nucleare, iar Israelul va fi nevoit sa-si schimbe strategia in cazul unui atac militar, asa-numit preventiv. Barak spune ca, cu cat mai adanc vor fi ascunse instalatiile nucleare iraniene, cu atat mai multe obiective terestre vor trebui distruse, pentru a ajunge la ele. Implicit, si numarul victimelor va fi mai mare.

Din cate se pare, Guvernul israelian este decis sa inceapa un razboi de tip preventiv, in cazul in care, cel tarziu dupa alegerile prezidentiale din noiembrie, Washingtonul va transmite un ultimatum Teheranului. Israelul nu mai crede in actiunile energice, dar pasnice ale Occidentului, fiind convins ca, intr-un final, va trebui sa actioneze pe cont propriu.

In scenariul luat in calcul de Israel, un rol important il are si situatia din Liban, unde Iran si Siria ii alimenteaza cu arme pe fundamentalistii islamici din Hezbollah, dar si cea in Fasia Gaza unde Teheran si Damasc sustin gruparea Hamas. Israelul nu mai poate lasa riscurile sa-i incercuiasca granitele tarii, se arata in analiza.

Toate acestea se adauga la razboiul civil din Siria, care, paradoxal, imbunatateste sansele unui atac preventiv al Israelului asupra Iranului. Revoltele arabe au schimbat coordonatele politice din regiune, aruncand o noua lumina asupra aliantelor si conflictelor. Fereastra pentru ofensiva israeliana militara in Iran se deschide incet, dar, in mod sigur, se va deschide larg daca opozitia populatiei impotriva regimurilor dictatoriale din zona va creste.

Interesele si intentiile fortelor internationale, privitoare la programul nuclear iranian, nu sunt clare. La Washington, Berlin, Paris, Londra sau Bruxelles nu exista planuri solide referitor la aceasta problema. Politica Rusiei ramane imprevizibila si opaca. Politica viitoare a Turciei, privitoare la Iran si Israel, mai mult ridica probleme decat sa ofere raspunsuri.

Toate acestea nu arata decat ca Israelul trebuie sa se bazeze mai mult pe fortele proprii si totodata pe neutralitatea benevola a SUA si a statelor arabe din zona, prietene ale acestora. Fara ajutorul acestor state, actiunile Israelului nu isi au rostul, statul evreu avand nevoie de permisiunea de survol a spatiului aerian al acestora.

In plus, tintele iraniene care ar trebui lovite nu sunt bine cunoscute de Israel, iar ajutorul SUA in acest caz este vital. Ministrul american al Apararii, Panetta, nu a exclus posibilitatea unui atac asupra Iranului, insa nu a avansat o data probabila. Este posibil ca acesta sa aiba loc in toamna, dupa luna noimebrie, cand alegerile prezidentiale americane se vor fi sfarsit iar iarna in zonele muntoase ale Iranului nu si-a facut simtita prezenta. In orice caz, mesajul politic al Israelului este clar: timpul Iranului expira cu fiecare zi ce trece.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#razboi Israel Iran, #program nuclear Iran, #razboi iran sua , #Israel