Israelul planuia atacuri asupra Iranului de mai multi ani

Marti, 13 Martie 2012, ora 11:26
5794 citiri
Israelul planuia atacuri asupra Iranului de mai multi ani
Foto: jspace.com

Planurile Israelului de a ataca instalatiile nucleare ale Iranului nu dateaza de azi de ieri, ci sunt vechi de ani de zile.

De peste un deceniu, Israelul si-a dotat armata in mod special pentru un posibil atac asupra instalatiilor nucleare iraniene, relateaza The Boston Globe care preia AP.

In acest sens, armata israeliana si-a trimis avioanele de lupta in misiuni de antrenament pe distante lungi, a achizitonat bombe americane anti-buncar si si-a consolidat numarul rachetelor de aparare.

Amenintarile prim-ministrului Israelului, Benjamin Netanyahu, care a afirmat saptamana trecuta ca va ataca Iranul, nu au fost doar vorbe in vant. Declaratiile premierului au fost facute in cadrul unei vizite de inalt nivel la Casa Alba.

Cu toate ca un atac individual al Israelului ar avea sanse mici de a distruge in intregime programul nuclear al Iranului, o astfel de actiune pare capabila, cel putin pentru moment, sa provoace daune serioase.

"Daca Israelul va ataca, o va face mai mult cu intentia de a trimite un mesaj de hotarare, un mesaj politic, mai degraba decat o miscare tactica", este parerea lui Yiftah Shapir, un fost oficial al fortelor aeriene israeliene, in prezent analist militar.

Israelul, impreuna cu Statele Unite ale Americii si cu alte state occidentale, cred ca Iranul a facut pasii necesari pentru a dezvolta arme nucleare. La randul lor, inspectorii pe probleme nucleare ai ONU au publicat aceste ingrijorari in rapoartele lor, notand insa ca nu au fost gasite dovezi clare potrivit carora Iranul ar urma sa se indrepte spre o arma atomica.

Ceasul ticaie

Cu toate acestea, liderii israelieni sustin ca incep sa ramana in pana de timp. Ei au inceput sa-si faca din ce in ce mai mult auzite vocile pe plan international, intarind ca sunt pregatiti sa actioneze singuri, daca situatia o va cere.

Oficialii Apararii din Israel sunt de parare ca Iranul este capabil sa produca arme imbogatie cu uraniu in cel mult sase luni. Dupa aceea, va fi o problema de numai un an sau doi pana cand va fi pregatita o bomba nucleara care sa fie lansata, potrivit predictiilor acestora.

In aceste conditii, Israelul este de parere ca perioada in care poate actiona este mult mai scurta decat atat, iar oficialii cred ca, in urmatoarele luni, Teheranul va fi ajuns atat de departe cu instalatiile nucleare incat lumea nu va putea sa il opreasca.

Atacul asupra Iranului, planuit de multi ani

Reprezentantii israelieni ai Apararii continua si spun, sub protectia anonimatului, ca planurile unei interventii in Iran sunt in lucru de mai multi ani, iar forta aviatica ar urma sa conduca ceea ce va fi o operatiune extrem de complicata.

Israelul are 300 de avioane de razboi, iar in jur de 100 dintre acestea ar urma sa participe la aceasta misiune, potrivit oficialilor. Cea mai puternica escadrila este cea formata din avioanele 24 F-15I, fabricate in SUA, capabile sa transporte incarcaturi de pana la 2.300 de kilograme, iar bombele anti-buncar ar urma sa fie in centrul acestor operatiuni.

In plus, armata israeliana mai are patru escadrile formate din aproximativ 100 de avioane F-16I, care pot fi folosite pentru a ataca tintele de la sol, dar sunt ideale si pentru a escorta avioanele de atac grele.

Toate aceste planuri de actiune au precedente. Avioanele israliene au distrus un reactor nuclear nefinalizat al Irakului, in 1981, si au facut acelasi lucru cu un reactor aflat in starea de inceput, din Siria, in 2007.

In Iran, insa, ar fi o operatiune mult mai dificila, din cauza distantei, a apararii iraniene mai puternice, dar si a faptului ca Teheranul a elaborat o strategie de a-si raspandi instalatiile nucleare in locatii subterane, ascunse.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Cîrstoiu: „Expunerea asta mi-a făcut foarte mult rău. Nu mi se pare normal ca la grădiniţă copilul să fie fotografiat. M-am considerat hărţuit” VIDEO
Cătălin Cîrstoiu: „Expunerea asta mi-a făcut foarte mult rău. Nu mi se pare normal ca la grădiniţă copilul să fie fotografiat. M-am considerat hărţuit” VIDEO
Cătălin Cîrstoiu, candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei a afirmat că expunerea din ultima perioadă i-a făcut foarte mult rău în viaţa personală, subliniind că nu i se pare normal ca...
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
#Israel atacuri Iran, #Israel planuri atac Iran, #Israel atacuri nucleare Iran, #Israel bombardament Iran , #Israel