Israelul pregateste o invazie terestra in Gaza

Autor: Ana Ilie
Marti, 08 Iulie 2014, ora 14:53
4615 citiri
Israelul pregateste o invazie terestra in Gaza

Israelul a lansat o ampla operatiune ofensiva impotriva Fasiei Gaza, pe termen nedefinit, si ar putea decide sa o continue cu o ofensiva terestra. De-a lungul noptii de luni, 50 de tinte din Gaza au fost lovite din aer si de pe mare.

In cadrul operatiunii "Protective Edge", trupele israeliene au fost dispuse de-a lungul granitei cu Gaza si un numar limitat de rezervisti a fost chemat pentru o posibila invazie terestra, scrie The Guardian.

Analistii sustin ca nici Israelul nici gruparea Hamas, ce conduce Gaza, nu-si doresc un conflict de lunga durata sau sangeros. Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, s-a aratat reticent fata de o operatiune militara si a oferit Hamas "liniste pentru liniste", in pofida opiniilor diferite din partea ministrilor sai.

Cu toate acestea, armata a primit ordine sa se pregateasca pentru o extindere semnificativa a operatiunilor.

"Intram intr-o operatiune lunga. Suntem abia la inceput. Este nevoie de rabdare. Pregatim pasii urmatori si extinderea gradata a ordinului de lupta", a aratat o sursa din armata.

Purtatorul de cuvant al armatei, Peter Lerner, nu a oferit insa detalii concrete: Hamas "a ales directia escaladarii. Asa ca misiunea va continua atata vreme cat este necesar. Nu ne asteptam sa fie o misiune scurta".

Fierbe din nou Orientul Mijlociu: Israelul bombardeaza Gaza

Armata israeliana a lansat o operatiune ofensiva, marti dimineata, in Fasia Gaza, pentru a pune capat atacurilor cu rachete dinspre aceasta zona. Un oficial palestinian a aratat ca loviturile aeriene ale Israelului au dus la ranirea a cel putin noua palestinieni.

Loviturile aeriene israeliene au loc intr-un context tensionat in regiune. Luni, militantii din Gaza au tras zeci de rachete in sudul Israelului, declansand sirenele de alarma.

Armata a anuntat pe Twitter, ca operatiunea numita "Protective Edge (Marginea de protectie - n.red.) ", are ca scop "oprirea terorii de care au parte cetatenii Israelului in fiecare zi".

Luni, gruparea militanta palestiniana a tras cel putin 20 de rachete in decurs de doar cateva minute, insa patru din ele au fost distruse de sistemul anti-racheta Domul de Fier. Atacul palestinian a venit dupa uciderea a noua militanti palestinieni, in lovituri aeriene israeliene, duminica noaptea, la Rafah.

Tensiunile dintre Israel si palestinieni au ajuns la punctul de fierbere dupa uciderea unui adolescent palestinian in Ierusalim, saptamana trecuta.

Copii ucisi si un nou inceput de razboi: Atacuri cu racheta intre Israel si Gaza

Adolescentul palestinian Mohammed Abu Khdair a fost torturat si omorat din motive nationaliste. Sase suspecti evrei au fost arestati in legatura cu moartea sa.

Premierul Benjamin Netanyahu a promis sa ii aduca in fata justitiei si pe ucigasii tanarului de 16 ani, palestinian, inhumat vineri in Ierusalimul de Est.

Violente in Israel: Un tanar american a fost batut si retinut de politisti

Moartea adolescentului palestinian este privita drept o razbunare pentru rapirea si uciderea a trei adolescenti israelieni, in urma cu mai multe zile, in Cisiordania. Israelul a arestat sute de membri Hamas in operatiunile de cautare a celor vinovati de rapirea si uciderea celor trei adolescenti israelieni.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Alianţa pentru Unirea Românilor, filiala Braşov, a prezentat, vineri, candidatul pentru funcţia de primar al Municipiului Braşov în persoana deputatului Dan Tanasă. Acesta a declarat...
#Gaza Israel invazie terestra, #Israel bombardamente Gaza , #Israel