Israelul s-a dotat cu arme nucleare. Un pas spre razboi in Orientul Mijlociu?

Luni, 04 Iunie 2012, ora 23:15
6578 citiri
Israelul s-a dotat cu arme nucleare. Un pas spre razboi in Orientul Mijlociu?
Foto: Spiegel

In urma unor investigatii realizate de catre revista Der Spiegel, s-a confirmat faptul ca Israelul s-a dotat cu arme nucleare, dispuse pe submarinele cumparate din Germania. Analistii se intreaba daca prin acest gest, Germania va provoca o cursa a inarmarilor in regiune si daca se va aprinde conflictul in Orientul Mijlociu?

Multi s-au interesat ani de zile cu privire la dotarile militare ale submarinelor exportate de catre Germania in Israel. Ei bine, acum expertii celor doua tari au confirmat ca submarinele sunt prevazute cu rachete nucleare, potrivit publicatiei germane Der Spiegel.

Unul dintre submarinele construite in Germania si vandute Israelului se numeste Tekuma si are 57 de metri lungime si 7 metri latime si este vopsit in albastru. Este un proiect de mare precizie realizat de inginerii germani si este adecvat pentru dotarea cu arme nucleare.

Adanc, in interiorul submarinului, exista secrete cunoscute doar de cei de la bord: mai multe focoase nucleare, care se pot monta pe rachete de croaziera, ce pot declansa un atac nuclear cu urmari devastatoare.

Cercetarile efectuate de catre revista Der Spiegel in Germania, Israel si Statele Unite nu mai lasa loc de dubii: cu ajutorul tehnologiei germane, Israelul a reusit sa-si achizitioneze un arsenal nuclear plutitor pe submarinele cumparate din Germania.

"Germania a ajutat la apararea securitatii Israelului. Germanii pot fi mandri de faptul ca au asigurat existenta statului Israel, pentru multi ani de acum inainte", a declarat ministrul Apararii israelian, Ehud Barak.

Rachetele de pe submarine ar putea fi de croaziera, tip Turbo Popeye SLCM, care se presupune ca ar avea o raza de actiune de 1500 de kilometri si ar putea ajunge in Iran.

Inarmate cu arme nucleare, submarinele israeliene dau un semnal oricarui inamic ca statul evreu nu este lipsit de aparare in cazul unui atac nuclear, dar ar putea lovi ca represalii.

In acelasi timp, acest arsenal nuclear ar putea provoca tari precum Iranul, Siria si Arabia Saudita sa ia pozitie fata de capacitatea nucleara a Israelului si sa-si construiasca propriile arme nucleare.

Aceste lucruri ridica o problema de responsabilitate a politicii globale a Germaniei. Berlinul promoveaza cu imprudenta o cursa a inarmarilor in Orientul Mijlociu? Sau ar trebui ca Germania, tinand cont de istoria sa si de crimele savarsite de catre nazisti, sa-si asume o responsabilitate?

Intr-un discurs tinut in Knesset, parlamentul israelian, in martie 2008 cancelarul Germaniei, Angela Merkel, a declarat : "In calitatea mea de cancelar german, securitatea Israelului nu este niciodata negociabila".

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#Israel dotat arme nucleare, #Israel submarine rachete nucleare, #cursa inarmarilor Orientul Mijlociu, #conflict Orientul Mijlociu , #Israel