Israelul, tot mai razboinic. Un conflict cu Iranul pare iminent

Joi, 16 August 2012, ora 07:42
5771 citiri
Israelul, tot mai razboinic. Un conflict cu Iranul pare iminent
Foto: Reuters

Premierul israelian se pregateste de razboi si creeaza premisele pentru o eventuala lovitura asupra Iranului. Nu scapa nicio ocazie sa-si atace dusmanul, iar mass-media israeliene ii tin isonul.

Benjamin Netanyahu reaminteste de amenintarea iraniana ori de cate ori are ocazia. Recent, in cadrul ceremoniei de pensionare a lui Matan Vilnai, ministrul Protectiei Civile, premierul nu a ezitat sa spuna: "toate amenintarile la care este expusa populatia civila sunt nimic in comparatie cu o alta amenintare, dar de alta natura. De aceea, am spus-o intotdeauna si o spun si acum: Iranul nu trebuie, in nicio situatie, sa puna mana pe arma nucleara".

Mass-media in rol de instigator

Mass-media israeliene informeaza, zi de zi, in legatura cu planurile unui atac preventiv al Israelului asupra unor obiective iraniene, avansand ca, cel mai probabil, atacul va avea loc inainte de alegerile prezidentiale din SUA.

De o saptamana incoace, pana si liberalul ziar Haaretz a intrat in acest cor media, publicand informatii primite de la serviciile secrete americane. Conform acestora, Iranul ar fi facut progrese in cadrul programului nuclear si este capabil, in curand, sa devina proprietarul primului focos nuclear, noteaza Deutsche Welle.

Ministrul Apararii, Ehud Barak, a confirmat aceste informatii. Intr-un interviu acordat postului national de radio, el a afirmat ca lovitura asupra Iranului "devine mai urgenta ca oricand". Ministrul israelian a atentionat asupra unei reactii in lant.

"Daca Iranul pune mana pe arma nucleara, atunci Arabia Saudita, Turcia sau Egiptul il vor urma destul de repede. Va fi mult mai greu, mai periculos si mult mai scump sa rezolvam problema iraniana daca aceasta tara va fi lasata sa obtina arma nucleara", a subliniat Barak.

Experti de la Ministerul Apararii au estimat ca, intr-un razboi impotriva Iranului si aliatilor acestuia, gruparea terorista Hezbollah, isi pot pierde viata pana la 200 de civili israelieni. In cazul in care si Siria se va implica in acest conflict, numarul victimelor israeliene civile va creste la 300.

Potrivit expertilor militari israelieni, o lovitura asupra instalatiilor nucleare iraniene ar frana cu doi ani avantul luat de Teheran.

Oponentii loviturii militare sunt in minoritate

Intre timp, cateva sute de demonstranti au protestat in fata casei ministrului Apararii din Israel, din cauza militantismului agresiv al Guvernului. Membri ai Partidului Liberal spun ca sunt impotriva implicarii Israelului intr-un nou razboi.

"Cred ca aici se joaca ruleta ruseasca, cand se vorbeste despre 300-500 de morti. Cu siguranta cel care locuieste aici sus (Ehud Barak - n.red.) nu va suferi", a declarat unul dintre protestatarii aflati in fata casei ministrului din Tel Aviv. Cei care gandesc ca acesta sunt, insa, in minoritate in Israel.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#razboi Iran Israel, #Israel Ehud Barak razboi Iran, #program nuclear Iran, #Benjamin Netanyahu razboi Iran, #Hezbollah razboi , #Israel