Militarii israelieni se antreneaza in Romania pentru un eventual conflict cu arabii

Vineri, 30 Iulie 2010, ora 21:48
2666 citiri
Militarii israelieni se antreneaza in Romania pentru un eventual conflict cu arabii
Foto: Jerusalem Post

Exercitiile militare israeliene din Romania, in cadrul carora un elicopter Yasour s-a prabusit, luni, provocand moartea a sase soldati israelieni si a unui roman, aveau drept scop imbunatatirea capacitatii fortelor aeriene israeliene de a efectua manevre in teren accidentat, asemanator ca relief cu cel al Romaniei si al statelor din vecinatate.

In cadrul unui interviu acordat Jerusalem Post, adjunctul ministrului israelian al Apararii, Matan Vilnai, a precizat ca antrenamentele din Romania ar trebui sa fie privite in contextul pregatirii pentru un posibil conflict.

"Zburam in Romania pentru a ne antrena in conditii care sa ne permita sa actionam oriunde, inclusiv in state care nu sunt in imediata vecinatate a noastra, dar si pentru a putea patrunde in state arabe", afirma oficialul israelian. Militarii israelieni sunt obisnuiti cu relieful din tara loc, drept care se antreneaza in state in care conditiile de zbor sunt diferite.

Un elicopter s-a prabusit la Fundata - 6 soldati israelieni si unul roman au murit

"Este complicat sa ajungem acolo; nu este usor. Ne straduim sa deprindem abilitati care merg dincolo de conditiile din Israel, cu care deja suntem obisnuiti", explica Vilnai.

Cu toate acestea, oficialul israelian a precizat ca un conflict armat la granita de nord a Israelului nu este previzibil, in viitorul apropiat.

Potrivit sursei citate, elicopterele Yasour (Sikorsky CH-53), de tipul celui prabusit in Romania, reprezinta principalul vehicul aerian folosit de Fortele Aeriene israeliene, fiind utilizate pentru transportarea trupelor si membrilor unitatilor speciale.

Elicopter prabusit la Fundata: Trupurile militarilor israelieni, repatriate

In timpul conflictului din Liban (2006), elicopterele Yasour au patruns in Valea Bekaa, in apropierea bazelor miscarii siite Hezbollah, pentru a cauta informatii despre militari israelieni rapiti.

La inceputul lunii iunie, Ankara a refuzat, din cauza tensionarii relatiilor bilaterale, sa mai permita desfasurarea avioanelor israeliene in Turcia.

Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
Cât de mult își dorește Ciolacu victoria Gabrielei Firea la Capitală: ”La nivel vizibil, vor fi declarate susțineri”
Cât de mult își dorește Ciolacu victoria Gabrielei Firea la Capitală: ”La nivel vizibil, vor fi declarate susțineri”
Odată cu retragerea medicului Cătălin Cîrstoiu și renunțarea la candidatura comună PSD-PNL pentru Primăria Capitalei, liderul social-democraților, Marcel Ciolacu, se găsea în situația...
#elicopter prabusit Fundata, #exercitii militare israeliene Romania, #militari israelieni Romania , #Israel