Netanyahu, deplasari in strainatate pe banii altora, inclusiv ai Romaniei

Autor: Ana Ilie
Luni, 02 Februarie 2015, ora 14:23
4546 citiri
Netanyahu, deplasari in strainatate pe banii altora, inclusiv ai Romaniei
Foto: Times of Israel

Un jurnalist israelian a dezvaluit ca premierul Benjamin Netanyahu a acceptat finantarea calatoriilor in strainatate de catre alte tari si organizatii decat Guvernul israelian, inclusiv din partea Romaniei, in perioada cat a fost ministru de Finante.

Reporterul Raviv Drucker de la Channel 10 a scris, pe blogul sau, ca un organism de supraveghere a intocmit un raport pe tema asa-ziselor "Bibi-Tours" (calatoriile intreprinse de Netanyahu - n.red.) inca de acum doi ani si jumatate insa nu a fost facut public. Raportul arata ca Benjamin Netanyahu a acceptat acest "patronaj" intr-o maniera care "se apropie de suspiciunea de compromitere a integritatii", scrie Haaretz.

Netanyahu a fost ministru de Finante in urma cu un deceniu, timp in care a intreprins 15 calatorii in strainatate. Din acestea, doar "sase si jumatate" au fost finantate de minister, restul de entitati straine: 1,5 de catre guverne straine, doua de organizatii evreiesti si patru de catre Israel Bonds.

In unele cazuri, zborul lui Netanyahu a fost platit de o entitate straina, in altele a fost vorba despre costurile deplasarii sotiei sau copiilor sai. Finantatorii zborurilor lui Netanyahu, spre exemplu, sunt Guvernul Romaniei, Guvernul Ugandei, Israel Bonds si American Friends of Likud.

Raportul arata ca "vizitele intreprinse de Netanyahu si membri ai familiei sale cu finantare straina in timpul mandatului sau ca ministru de Finante au deviat in unele cazuri de la regulile managementului corect".

"Finantarea a fost oferita fara examinarea legala a posibilitatii existentei unui conflict de interese... Faptele analizate... in ceea ce priveste gravitatea, cantitatea si scopul, dezvaluie o imagine ingrijoratoare care indica faptul ca acceptarea de beneficii de catre Netanyahu se apropie de suspiciunea de compromitere a integritatii", ar mai arata documentul.

Raportul mai contine si cifre exacte ale costurilor: Romania 1.664 de dolari, Mare Britanie 4.800 de dolari, SUA 10.700 de dolari.

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#Netanyahu vizita bani Romania, #Netanyahu Romania bani , #Israel