Palestina, mai aproape de Tara Sfanta?

Marti, 11 Ianuarie 2011, ora 23:37
9841 citiri
Palestina, mai aproape de Tara Sfanta?
Foto: Arhiva

Eforturile politice si religioase pentru gasirea unei solutii in Orientul Mijlociu, prin crearea si recunoasterea internationala a Palestinei, s-au intensificat.

Ministrul palestinian de Externe, Riad Malki, a afirmat ca va cere, in septembrie, Organizatiei Natiunilor Unite, recunoasterea statului Palestina si ca, in prezent, exista un lobby international pentru votul tarile din intreaga lume, informeaza CBS News."

Eforturile diplomatice din ultima vreme ale Palestinei sunt vizibile. Cinci tari din America de Sud au recunoscut statul Palestinian: Brazilia, Argentina, Bolivia, Ecuador si Chile si este posibil ca in perioada urmatoare sa le urmeze si altele, precum Uruguayul, Paraguayul si Peru.

Lobby-ul palestinian s-a intensificat si in tari din Africa, Asia si Caraibe. Potrivit ministrului de Extrene palestinian, Spania ar putea fi prima tara din Europa occidentala, care ar recunoaste statul palestinian.

Miza ar fi ca la votul din Adunarea Generala a ONU, Palestina sa obtina o majoritate, dar totul va depinde de Consiliul de Securitate, care va decide totul, fiind stiut faptul ca SUA si-au exercitat pana acum dreptul de veto.

Ce spune Hillary Clinton?

Secretarul de stat american Hillary Clinton spune ca "progresul in dezvoltarea institutiilor guvernamentale palestiniene poate contribui la procesul de recunoastere a statului".

Dar doamna Clinton are o parere rezervata, privind rezolvarea acestei probleme de catre ONU. "Noi continuam sa credem cu tarie ca New York-ul (ONU, n.red.) nu este locul de rezolvare a acestui conflict de lunga durata si importante sunt negocierile intre israelieni si palestinieni."

Statele Unite au recurs mereu la dreptul de veto atunci cand a fost vorba de a se lua masuri impotriva Israelului, iar Camera Reprezentantilor a adoptat o rezolutie prin care "condamna masura unilaterala de declarare sau de recunoastere a statului palestinian."

Exista contacte si pe plan religios. Incepand din 28 decembrie si pana pe 5 ianuarie, s-a desfasurat un pelerinaj in Tara Sfanta, la care au participat 50 de reprezentanti ai tuturor religiilor din Italia.

"Noi trebuie sa ne angajam cu totii, sa cautam o cale de intalnire si de coabitare pacifista, prin respectul identitatii si a religiilor de catre fiecare, convinsi ca libertatea religioasa este prima dintre libertatile fiecarui om", afirma Domenico Sigalini, asistentul eleziastic general al organizatiei religioase Actiunea catolica din Italia.

Chiar si premierul israelian, Benjamin Netanyahu, a promis, in iulie 2010, ca doreste sa incheie un acord cu presedintele palestinian, Mahmoud Abbas, pentru cearea unui stat palestinian, intr-un an de zile.

Va reusi Palestina sa-si consolideze pozitia in Tara Sfanta si sa fie recunoascuta ca tara, pe plan mondial? O intrebare cu un raspuns greu de dat, in acest moment, dar cu sanse de rezolvare in viitor.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#recunoastere Palestina tara, #proces pace Orientul Mijlociu , #Israel
Comentarii
Poza tr2006
tr2006
rank 5
Va reusi Palestina sa-si consolideze pozitia in Tara Sfanta si sa fie recunoascuta ca tara, pe plan mondial?