Premiera in Israel. Un fost premier face inchisoare pentru coruptie

Luni, 15 Februarie 2016, ora 12:21
2599 citiri
Premiera in Israel. Un fost premier face inchisoare pentru coruptie
Foto: Captura Youtube/Al Jazeera

Fostul prim-ministru israelian Ehud Olmert a fost incarcerat luni, devenind primul sef al guvernului israelian care a ajuns in spatele gratiilor, dupa ce a fost condamnat definitiv la 19 luni de detentie pentru coruptie si obstructionarea justitiei.

Olmert, in varsta de 70 de ani, prim-ministru intre 2006 si 2009, s-a prezentat la inchisoarea Maasiyahu, aflata la sud-est de Tel Aviv, cu putin timp inaintea orei locale 10:00 (08.00 GMT), pentru a-si ispasi pedeapsa, relateaza DPA si AFP.

Intr-un mesaj video inregistrat inainte de incarcerare, Olmert spune ca merge la inchisoare "cu inima grea", vorbind despre o experienta "dureroasa si stranie".

Fostul premier israelian Ehud Olmert, condamnat din nou la inchisoare pentru coruptie

"Cand eram prim-ministru, mi s-a dat cea mai inalta responsabilitate de a apara securitatea cetatenilor Israelului, iar astazi eu sunt cel care urmeaza sa fie inchis in spatele gratiilor", afirma Olmert in mesaj.

El recunoaste ca a comis "greseli", dar sustine ca acestea nu au fost infractiuni, negand ca ar fi luat mita.

"Viata ma pune astazi in fata unui test care nu este usor. Ma indrept spre el cu mare tristete", adauga el.

Fostul premier israelian Ehud Olmert, gasit vinovat intr-un caz de coruptie

Data fiind calitatea sa de cunoscator de secrete de stat, autoritatile i-au pregatit lui Olmert conditii de securitate speciale. Fostul premier va fi incarcerat in blocul 10 de la Maasiyahu, denumit de presa "aripa VIP" a inchisorii.

In acelasi penitenciar este inchis si fostul presedinte Moshe Katsav, care ispaseste o pedeapsa de 7 ani pentru viol si hartuire sexuala.

Ehud Olmert va petrece 18 luni in spatele gratiilor pentru mita primita in cadrul unui proiect imobiliar faraonic, denumit Holyland, din Ierusalim, pe cand era primar al orasului, intre 1993 si 2003. In afacere au mai fost implicati si alti oficiali de rang inalt.

Acestei pedepse i s-a adaugat saptamana trecuta inca o luna de detentie, pentru obstructionarea justitiei, pentru ca Olmert a incercat sa cumpere tacerea fostei sale secretare Shula Zacken pentru a nu depune marturie impotriva lui.

In mai 2005, Ehud Olmert a fost condamnat la 8 luni de detentie cu executare pentru ca a primit zeci de mii de dolari de la omul de afaceri american Morris Talansky pe cand era ministru al comertului si industriilor (incepand din 2003). Dosarul urmeaza sa fie judecat in apel de Curtea Suprema, care nu a anuntat data deciziei sale.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Ehud Olmert inchisoare, #Ehud Olmert inchisoare coruptie , #Israel