Presedintele iranian: Actualul stat Israel nu este legitim

Joi, 12 Noiembrie 2015, ora 09:27
3828 citiri
Presedintele iranian: Actualul stat Israel nu este legitim
Foto: Twitter/Hassan Rohani

Presedintele iranian Hassan Rohani a declarat miercuri, intr-un interviu pentru presa franceza, ca "actualul stat Israel nu este legitim" si ca printre refugiatii de origine palestiniana ar trebui organizat un vot asupra restabilirii teritoriului de dinainte de 1948.

"Actualul stat Israel nu este legitim. De aceea nu avem relatii cu ei, deoarece nu consideram acest stat ca fiind legitim", a declarat Rohani, conform traducerii afirmatiilor sale de catre postul public de televiziune France 2, scrie France Presse.

"Consideram ca toate persoanele care sunt de origine palestiniana si care ratacesc in strainatate ar trebui sa poata reveni pe pamanturile lor. Ar trebui sa existe alegeri publice sub supervizarea ONU si, indiferent care ar fi rezultatele, le vom accepta", a adaugat el.

Rugat sa isi explice ideea, Rohani a declarat ca nu vorbeste de doua state (unul israelian si unul palestinian), ci de "unul singur".

Tensiuni in crestere in Israel: Atac armat cu zece victime intr-o statie de autobuz

"Consideram ca toata lumea trebuie sa se reuneasca pentru a vota asupra intregului teritoriu palestinian asa cum era in frontierele sale de dinainte de 1948 (data crearii Israelului - n.r.) (...) Consideram ca toti evreii, toti musulmanii, toti crestinii si toate persoanele care sunt originare din Palestina si care ratacesc in strainatate ar trebui sa poata reveni in Palestina", a adaugat el.

Iranul, mult timp ostracizat pe plan mondial, a inceput reintegrarea sa pe scena internationala dupa semnarea acordului privind programul nuclear intre Teheran si marile puteri, la 14 iulie la Viena.

Israelul, care considera Iranul drept o amenintare la existenta sa, a denuntat permanent acest acord si relegitimarea Republicii Islamice.

Presedintele Rohani, considerat un moderat comparativ cu predecesorul sau Mahmoud Ahmadinejad, este asteptat luni si marti in Franta in prima sa vizita.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Scenariu-bombă în coaliție. Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu înainte de depunerea candidaturii ar fi deja stabilită SURSE
Scenariu-bombă în coaliție. Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu înainte de depunerea candidaturii ar fi deja stabilită SURSE
Cătălin Cîrstoiu va lămuri totul în legătură cu candidatura sa la Primăria Capitalei într-o conferința de presă, este mesajul public al coaliției PSD-PNL. În spatele ușilor,...
România trimite militari să lupte împotriva rebelilor houthi. Cererea lui Klaus Iohannis
România trimite militari să lupte împotriva rebelilor houthi. Cererea lui Klaus Iohannis
Birourile permanente reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au luat act marţi, 16 aprilie, de scrisoarea preşedintelui Klaus Iohannis prin care informează Parlamentul că a aprobat...
#presedinte iran legitimitate stat Israel, #Iran relatii Israel, #Hassan Rohani Israel , #Israel