Profitul poate incuraja pacea? Cat ar castiga Israelul si palestinienii din rezolvarea conflictului

Autor: Ana Ilie
Luni, 08 Iunie 2015, ora 15:51
3748 citiri
Profitul poate incuraja pacea? Cat ar castiga Israelul si palestinienii din rezolvarea conflictului
Foto: RAND

Sustinatorii solutiei cu doua state in conflictul israeliano-palestinian incep in general cu argumente morale - dreptul la auto-determinare si suveranitate, unul nu trebuie sa il domine pe celalalt.

In ultima vreme, presedintele Barack Obama si liderii evreilor americani au incercat sa mute argumentul pe problema securitatii - Israelul nu poate supravietui ca democratie evreiasca fara a pune capat ocupatiei din teritoriile palestiniene.

Organizatia americana nonprofit RAND Corporation a introdus insa in ecuatie un nou argument - mai precis 173 de miliarde de argumente. In urma unui studiu, RAND a determinat ca economiile Israelului si palestiniana vor avea de castigat 173 de miliarde de dolari in urmatorul deceniu, daca un stat palestinian va aparea maine, scrie New York Times.

Suma reprezinta o crestere a venitului per capita de 1.000 de dolari pentru fiecare palestinian din Fasia Gaza si Cisiordania, si de 2.200 de dolari pentru fiecare israelian.

RAND a calculat si costul a patru alte situatii posibile, inclusiv riscul unei noi revolte violente a palestinienilor, ce ar reduce PIB-ul Cisiordaniei si Gazei cu 46% si Israelului cu 10%.

"Ideea e sa demonstram ca la mijloc pot fi bani frumosi. Sunt castiguri importante si oamenii nu realizeaza cat de mari", a explicat Charles P. Ries, vicepresedinte RAND.

Raportul RAND, facut in decursul ultimilor doi ani, contra sumei de doua milioane de dolari, se concentreaza pe "costuri de oportunitate", precum status quo contra cresterea comertului si turismului, intr-un viitor cand vor exista doua state.

Cercetatorii au descoperit cu surprindere ca nu se va inregistra o crestere a costurilor cu securitatea, daca va lua fiinta Palestina. De asemenea, nu ar urma sa se reduca nici ajutorul acordat de guvernul american Israelului.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

A crescut cifra de afaceri din industrie în România. Ultimele date INS privind piața internă și externă
A crescut cifra de afaceri din industrie în România. Ultimele date INS privind piața internă și externă
Conform datelor anunțate la 17 aprilie de INS, pentru februarie 2024, cifra de afaceri din industrie (piaţa internă şi piaţa externă), a crescut față de luna ianuarie cu 11,7%, și cu 8,2%...
Final în scandalul din PMP, după 2 ani. Cine rămâne la conducerea partidului
Final în scandalul din PMP, după 2 ani. Cine rămâne la conducerea partidului
Partidul Mişcarea Populară (PMP) a anunţat că, în cursul zilei de miercuri, Curtea de Apel Bucureşti a respins recursurile formulate de Cristian Diaconescu şi, prin urmare, ”a fost validat...
#profit solutionare conflict Israel palestinieni, #profit stat palestinian , #Israel