Razboi in Gaza: Israelul face un important pas inapoi, la presiunea SUA

Luni, 28 Iulie 2014, ora 13:01
3702 citiri
Razboi in Gaza: Israelul face un important pas inapoi, la presiunea SUA

Conflictul dintre Israel si Fasia Gaza s-a mai domolit luni, in contextul presiunilor diplomatice ale Statelor Unite si ONU de decretare a unui armistitiu durabil.

Astfel, armata israeliana a stagnat atacurile asupra palestinienilor, in vreme ce numarul rachetelor trase din Fasia Gaza pe teritoriul statului evreu s-a diminuat considerabil, au precizat fortele armate israeliene, arata Reuters.

Comunitatea internationala a cerut in repetate randuri oprirea conflictului, care dureaza de trei saptamani si care a dus la moartea a peste 1.000 de oameni. Un oficial al armatei israeliene a declarat ca statul evreu va mai ataca numai ca raspuns la agresiuni din partea palestinienilor, adaugand ca aceasta strategie va fi folosita pentru o perioada "nelimitata".

Razboi in Gaza: Armata israeliana recunoaste ca a tras asupra unei scoli a ONU

Cu toate acestea, trupele israeliene au continuat sa distruga tunelurile militantilor de la granita cu enclava palestiniana si nu se stie deocamdata daca gruparea islamista Hamas, care conduce Fasia Gaza, este de acord cu pauza de la conflict pe termen nelimitat propusa de Israel.

Decizia Israelului vine dupa o perioada marcata de violente, incertidutini si schimbari de pozitii in regiune si in conditiile in care presedintele american Barack Obama a cerut o incetare imediata a focului intre Israel si Fasia Gaza, intr-o conversatie telefonica purtata cu premierul israelian Benjamin Netanyahu.

Hamas a cerut armistitiu, dupa ce l-a incalcat pe cel propus de Israel

Gruparea palestiniana Hamas din Fasia Gaza a anuntat, duminica, o incetare a focului de 24 de ore, dupa ce, in dimineata acelei zile, a incalcat armistitiul propus de Israel si a continuat sa traga cu rachete pe teritoriul statului evreu.

Razboi in Gaza: Hamas a cerut incetarea focului, dupa ce a incalcat armistitiul (Video)

Grupul militant care controleaza Fasia Gaza a respins initial armistitiul oferit de armata israeliana, precizand ca va inceta atacurile cu rachete doar in momentul in care trupele israeliene vor parasi Fasia Gaza si palestinienii relocati vor fi lasati sa se intoarca acasa.

La scurt timp dupa ce raidurile statului evreu au fost reluate, Hamas s-a razgandit si a decis sa accepte armistitiul umanitar.

Razboi in Gaza: Hamas a incalcat armistitiul, Israelul a reluat atacurile

Totusi, reporterul BBC Michael Shuval a relatat ca timp de zece minute, perioada cuprinsa in armistitiul declarat de Hamas, din Fasia Gaza s-a tras in Israel, iar fortele de aparare ale statului evreu au tras, la randul lor, focuri de artilerie in Gaza.

In plus, purtatorul de cuvant al armatei israeliene a declarat ca trupele vor continua sa distruga tunelurile militare ale Hamas, fara sa precizeze insa daca statul evreu va tine cont de incetarea focului propusa de gruparea palestiniana.

Israelul a anuntat, anterior, ca a reluat raidurile in Fasia Gaza, din cauza ca palestinienii au ignorat extinderea cu 24 de ore a armistitiului umanitar cerut de ONU.

UE cere o anchetă independentă privind gropile comune din Gaza. ”Creează impresia că ar putea exista încălcări ale drepturilor omului” VIDEO
UE cere o anchetă independentă privind gropile comune din Gaza. ”Creează impresia că ar putea exista încălcări ale drepturilor omului” VIDEO
Uniunea Europeană a anunţat miercuri, 24 aprilie, că doreşte o anchetă "independentă" după descoperirea unor gropi comune în principalele două spitale din Fâşia Gaza. "Este ceva care...
Hezbollah a lansat zeci de rachete în nordul Israelului. Atacurile, ca răspuns la ”masacrul de la Hanine” VIDEO
Hezbollah a lansat zeci de rachete în nordul Israelului. Atacurile, ca răspuns la ”masacrul de la Hanine” VIDEO
Hezbollahul pro-iranian a anunţat miercuri dimineaţa că a lansat "zeci de rachete" asupra nordului Israelului, la o zi după schimburi de focuri violente în care doi civili libanezi au fost...
#pas inapoi Israel Gaza, #atacuri oprite Israel Gaza, #razboi Gaza , #Israel