Scandal in Israel: Femeie amendata pentru ca a refuzat sa-si circumcida fiul

Vineri, 29 Noiembrie 2013, ora 17:07
4838 citiri
Scandal in Israel: Femeie amendata pentru ca a refuzat sa-si circumcida fiul
Foto: howstuffworks.com

Un tribunal rabinic din Israel a amendat o femeie cu 150 de dolari pe zi pentru ca a refuzat sa faca circumcizie bebelusului sau, declansand o mare disputa despre rolul religiei in cadrul statului evreiesc.

Cazul scoate la iveala dezbaterea publica despre coercitia religioasa din Israel, unde multe generatii de lideri s-au luptat sa gaseasca un echilibru intre caracterul evreiesc si cel democratic al statului, arata Fox News.

Cazul femeii a ajuns intr-un tribunal rabinic ca parte dintr-un proces de divort. In timpul audierilor, femeia a anuntat refuzul sau de a permite circumcizia copilului, spunand ca nu vrea sa isi raneasca bebelusul.

Inalta instanta rabinica a hotarat saptamana trecuta ca circumcizia este pentru binele copilului si ca femeia trebuie sa plateasca o suma de 150 de dolari in fiecare zi in care refuza sa-si circumcida copilul.

"Decizia nu este bazata pe legea religioasa. Este pentru binele unui copil evreu in Israel sa nu fie diferit de semenii sai in aceasta problema", a spus Shimon Yaakovi, jurist al tribunalului rabinic.

El a spus ca e pentru prima data cand un tribunal religios din Israel pedepseste un parinte pentru refuzul de a circumcide un copil. Cu un an in urma, o instanta civila a dat o hotarare in favoarea unei circumcizii intr-o alta disputa intre parinti.

Nu exista nicio lege care sa ceara circumcizia in Israel, dar vasta majoritate a baietilor evrei suporta o astfel de procedura la varsta de 8 ani conform traditiei evreiesti, care vede ritualul drept o pecetluire a unei intelegeri cu Dumnezeu.

Instantele rabinice au autoritate asupra anumitor chestiuni care tin de familie cum ar fi casatoria, divortul, custodia copiilor si administrarea averii.

Mama, al carei nume nu a fost facut public, a argumentat ca instanta nu are autoritate in aceasta chestiune. Ministerul de Justitie, care o reprezinta, a spus ca va trimite cazul la Curtea Suprema a Israelului.

Nu exista statistici precise asupra circumciziei in Israel. In timp ce marea majoritate a familiilor se supun procedurii din credinta sau pentru a pastra o traditie straveche, zeci de mii de copii raman totusi necircumcisi.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Israel circumcizie femeie refuz, #Israel femeie amendata circumcizie, #Israel mama amenda circumcizie , #Israel