Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Situatie exploziva in Israel: Palestinienii sunt in tensiune maxima

Autor: Ana Ilie
Joi, 06 Noiembrie 2014, ora 14:59
3064 citiri
Situatie exploziva in Israel: Palestinienii sunt in tensiune maxima
Foto: Twitter/Quentin Sommerville

De cateva luni, strazile Ierusalimului de Est, locuite in majoritate de arabi, sunt zguduite de ciocniri zilnice intre politia israeliana si palestinienii care arunca cu pietre si cocktailuri Molotov.

Radacinile acestei situatii cu potential exploziv sunt mai multe: uciderea, in iulie, a unui adolescent palestinian de catre exremistii israelieni, drept razbunare pentru uciderea a trei adolescenti israelieni de catre palestinieni; cresterea ritmului de constructie a coloniilor in Ierusalimul de Est; razboiul din Gaza si presiunea ultra-nationalistilor evrei de a li se permite sa se roage la unul din cele mai sfinte locuri ale Islamului, scrie Reuters.

Adolescent palestinian, ucis de armata israeliana

Miercuri, un palestinian a intrat cu masina in pietonii de pe o strada din Ierusalim, omorand o persoana si ranind alte 12. Atacatorul a fost impuscat mortal de politie.

In Ierusalim se desfasoara cea mai intensa perioada de revolte din oras de la a doua Intifada palestiniana incoace. Inceputa in 2000, Intifada a tinut cinci ani si a rezultat in 4.000 de oameni ucisi - 3.000 de palestinieni si 1.000 de israelieni.

Palestinienii admit ca nivelul maniei este mai ridicat decat in urma cu 14 ani, cu toate ca incidentele s-au limitat, in mare, la cartiere aflate in vaile si dealurile la sud si est de orasul vechi. Sunt semne insa ca revolta se extinde.

Saptamana trecuta, un activist israeliano-american care a condus campania pentru a permite accesul evreilor la cel mai sfant loc al musulmanilor - Muntele Templului pentru evrei si Sanctuarul Nobil pentru musulmani - a fost impuscat si ranit in vestul Ierusalimului.

Suspectul, un palestinian, a fost impuscat si ucis de politia israeliana la cateva ore distanta. Cartierul in care traia palestinianul s-a aprins imediat de violente. "Sa ne aresteze, sa ne impuste, nu conteaza. Macar ii frustram, ii incetinim si le aratam ca nu vom ceda niciodata", a spus atunci unul dintre combatantii palestinieni.

Cu o saptamana inainte, un palestinian dintr-un cartier din Ierusalim unde colonistii evrei cresc ca numar, a intrat cu masina in pietonii stransi la o statie de autobuz, omorand un bebelus si o femeie din Ecuador.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#Ierusalim violente palestinieni, #palestinieni israelieni tensiuni , #Israel