Soarta dramatica a femeilor musulmane: tinta fanteziilor bolnave ale fanaticilor religiosi

Duminica, 12 Februarie 2012, ora 11:37
18032 citiri
Soarta dramatica a femeilor musulmane: tinta fanteziilor bolnave ale fanaticilor religiosi

In multe dintre tarile musulmane, asupra drepturilor femeilor bate ceasul politiei morale: fanatici religiosi hartuiesc femeile, aparent, dupa voia legii. Scopul lor, insa, este acela de a-si impune propriile fantezii.

Arabia Saudita este tara in care o femeie a fost condamnata sa fie batuta cu un bici, doar pentru ca a indraznit sa conduca o masina. Tara in care tinerele femei si fetele adolescente n-au voie sa iasa pe strazi cu fata neacoperita. Tara in care femeile au nevoie de un tutore se sex masculin, pentru a-si putea deschide un cont bancar. Arabia Saudita este exemplul tipic al tarilor unde femeile nu au niciun drept, scrie

Deutsche Welle.

Islamul este de vina?

In conservatoarea Arabie Saudita, traditiile islamului capata interpretari dintre cele mai radicale. Clerici zelosi monitorizeaza cu atentie respectarea stricta a acestor obligatii religioase. Aproape peste tot, in Orientul Apropiat si Mijlociu, femeile se tem ca vor fi victime prinse in vartejul acestor obiceiuri care, de fapt, au prea putin de-a face cu Coranul, fiind mai degraba legate de fanteziile fundamentalistilor.

Cand grupurile fundamentaliste incep sa-si castige influenta in societate, problema ingradirii drepturilor femeilor devine de actualitate. Chiar si regimurile alese in mod democratic inclina spre toleranta aratata fundamentalistilor religiosi, cu scopul de a-si pastra simpatia partilor radicale apartinand societatii. Cel mai elocvent exemplu in acest sens este regimul israelian al lui Benjamin Netanyahu.

In decembrie, anul trecut, s-a ajuns la confruntari intre grupuri de evrei ultrareligiosi, numiti "haredi" si israelieni cu convingeri seculare, care se tem de o posibila ascensiune a cercurilor radicale religioase. Evreii fundamentalisti au inceput sa hartuiasca fetele tinere care merg la scoala, atragandu-le atentia ca nu poarta o imbracaminte adecvata pentru o femeie. In autobuze, acesti fanatici religiosi le forteaza pe femei sa se aseze pe scaunele din spate. Conform haredilor, femeilor le este interzis sa cante si sa danseze in locuri publice, nu o data intamplandu-se ca haredi sa le hartuiasca in astfel de locuri.

Regat propriu cu reguli proprii

In Iersusalim, Cisiordania si chiar Tel Aviv evreii ultrareligiosi isi contruiesc propriile "imperii," cu reguli proriii. Pretentiile lor tind mai mult catre Iranul islamic decat spre Israelul secular. Ei doresc plaje separate pentru femei si barbati, in reclame sa nu mai apara fete feminine, ecrane de protectie care, in cazul unor manifestatii publice, sunt menite a proteja femeile de privirile barbatesti.

Doar zece la suta din israelieni sunt "haredi". Natalitatea in randul lor, insa, este foarte mare, 30 la suta din nou-nascutii din Israel provenind din familii ultrareligioase. In coalitia de dreapta, care sprijina guvernul lui Netanyahu, mare parte din parlamentari sunt ultrareligiosi. Influenta lor a inceput a se face simtita in armata, un simbol al secularitatii israeliene, si, cel mai pregnant, in Ierusalim, unde ultrareligiosii detin 30 la suta din populatie.

Relaxare morala

Atitudinea conducerii politice a unei tari este esentiala pentru dezvoltarea sa. Exemplul dat de Arabia Saudita, unde regele, de ani buni, se lupta cu cercurile radicale din tara, vine sa intareasca aceasta afirmatie. In urma cu ceva vreme, regele Abdullah bin Abdulaziz al-Saud a indeplinit o veche cerere a organizatiilor de femei: in magazinele care vand lenjerie intima feminina, sa fie acceptate si femei la casele de marcat. Pana acum, aceasta munca era incredintata doar barbatilor.

In afara de asta, regele Abdullah a permis femeilor sa participe si chiar sa candideze in cadrul alegerilor locale. Femeile au primit, de asemenea, deptul de rezerva o camera de hotel fara tutela masculina. Multe dintre ele invata acum la universitati, alaturi de barbati.

Cu ajutorul a diverse trucuri juridice, casta ultraconservatoare masculina din Arabia Saudita s-a opus acestei relaxari morale. In care ei vad o amenintare la adresa influentei lor in societate. Pedeapsa, harazita femeii care a condus masina si care trebuia sa fie batuta cu un bici, a fost data de un judecator fundamentalist, la doar cateva zile dupa ce regele Abdullah aprobase legea care da dreptul la vot pentru femei. Regele a anulat verdictul, fiind un semnal incurajator pentru femeile saudite. Ele se gandesc, in schimb, cat va mai trai acest rege in varsta de 87 ani.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#femei musulmane, #lege islamica femei, #Israel evrei fundamentalisti, #Arabia Saudita lege islamica , #Israel