SUA isi deschid ambasada la Ierusalim, o inaugurare riscanta. Al Qaida indeamna la jihad contra Statelor Unite

Luni, 14 Mai 2018, ora 08:39
4123 citiri
SUA isi deschid ambasada la Ierusalim, o inaugurare riscanta. Al Qaida indeamna la jihad contra Statelor Unite
Foto: Arhiva Facebook/ Donald J Trump

Statele Unite isi inaugureaza, luni, la Ierusalim, ambasada in Israel, ducand la capat promisiunea controversata a presedintelui Donald Trump si riscand totodata sa inflameze furia palestinienilor, care ar putea sa protesteze in masa in teritoriile lor, mai ales in Fasia Gaza.

Ivanka Trump si Jared Kushner, fiica si ginerele si totodata consilierii presedintelui american, vor lua parte impreuna cu sute de demnitari din cele doua tari la ceremonie, incepand de la ora locala 16:00 (si ora Romaniei), larg perceputa ca sfidand condamnarea comunitatii internationale intr-o perioada de mari ingrijorari fata de stabilitatea regiunii.

Concomitent, la cateva zeci de kilometri de acolo, mii de palestinieni din Fasia Gaza, aflata sub blocada, ar putea sa marsaluiasca spre frontiera cu Israelul, unii cu intentia proclamata de a incerca sa forteze - cu riscul vietii - bariera de securitate.

Armata israeliana si-a dublat practic efectivele combatante in jurul enclavei Cisiordania - teritoriu palestinian ocupat de Israel, unde sunt anuntate adunari, de mai mica amploare.

Aproximativ 1.000 de politisti israelieni sunt mobilizati la Ierusalim cu scopul de a securiza Ambasada si imprejurirmile ei, in cartierul periferic Amona, relateaza AFP.

Concretizand un angajament de campanie, transferul Ambasadei Statelor Unite de la Tel Aviv constituie o ruptura in plus cu decenii de diplomatie americana si consens international.

Statutul Ierusalimului este una dintre problemele cele mai spionoase ale "insolutionabilului" conflict israeliano-palestinian.

Ierusalimul "retras de pe masa"

Decizia americana este salutata de catre israelieni ca o recunoastere a unei realitati istorice de 3.000 de ani pentru poporul evreu. Ea coincide cu marcarea a 70 de ani de la infiintarea Israelului, in plina efuziune nationala si fervoare proamericana.

"Ierusalimul va ramane capitala Israelului indiferent de acordul de pace pe care vi-l imaginati", a declarat duminica premierul israelian Benjamin Netanyahu la o receptie, in fata Ivankai Trump si a lui Jared Kushner.

Citeste si Mutarea ambasadei SUA in Israel: Netanyahu a dat o petrecere la care a participat si Ivanka Trump

Insa initiativa unilaterala americana ii infurie pe palestinieni, in opinia carora reprezinta esenta parti-pris-ului scandalos proisraelian afisat de Trump de la intronarea sa in 2017. Ei vad in ea negarea revendicarilor lor cu privire la Ierusalim.

Israelul a ocupat Ierusalimul de Est in 1967 si l-a anexat. Intregul Ierusalim este capitala sa "eterna" si "indivizibila", spune el. Palestinienii vor sa faca din Ierusalimul de Est capitala Palestinei, statul la care aspira.

Sensibilitatea subiectului este exacerbata de religie. Ierusalimul este sfant musulmanilor, evreilor si crestinilor.

Citeste si SUA confirma mutarea ambasadei in Ierusalim in luna mai. Palestina si Turcia condamna vehement decizia

Trump a promis sa medieze intre israelieni si palestinieni la acordul diplomatic "ultim". Anuntand pe 6 decembrie ca recunoaste Ierusalimul drept capitala a Israelului, el a vrut sa favorizeze cautarea unei paci eluzive, "retragand Ierusalimul de pe masa", spune el.

In opinia comunitatii internationale, Ierusalimul de Est ramane teritoriu ocupat, iar ambasadele nu trebuie sa se instaleze in orasul al carui statut nu a fost solutionat prin negocieri intre cele doua parti.

Liderul al Qaida, Ayman al-Zawahiri, a indemnat, duminica, la jihad contra Statelor Unite aratand ca decizia Washingtonului este dovada ca negocierile si "appeasementul" ("politica de conciliere") nu le-au servit palestinienilor.

"Friend of Zion"

Dintre cele 193 de state din cadrul Adunarii Generale a ONU, 128 au condamnat decizia americana, inclusiv aliati ai Statelor Unite precum Franta si Regatul Unit. Votul a provocat furia Washingtonului si amenintari cu retorsiunea din partea ambasadoarei lor la ONU Nikki Haley.

Protestele provocate de initiativa unilaterala americana par indepartate. Ierusalimul este pavoazat cu steaguri israeliene si americane si afise care proclama "Trump Make Israel Great Again" sau "Trump is a Friend of Zion".

Insa inaugurarea ambasadei - instalate provizoriu in sediul a ceea ce era consultaul american pana la construirea unei noi ambasade - are loc intr-o perioada extrem de sensibila.

Palestinienii percep drept o "provocare" data aleasa, inainte cu 24 de ore de comemorarea "Nakba" - "catastrofa" -, care a constituit-o infiintarea Israelului pentru sute de mii dintre ei, izgoniti sau care au fugit de acasa in 1948.

Fasia Gaza este de la 30 martie teatrul unui "mars al intoarcerii", in care mii de palestinieni se aduna de-a lungul frontierei si care tine armata israeliana in priza.

De la 30 martie, 54 de palestinieni au fost ucisi de armata israeliana. Israelul acuza miscarea islamista Hamas, care conduce teritoriul si cu care a purtat trei razboaie, de instrumentalizarea protestelor si de faptul ca ar cauta sa atace sub acoperirea unor manifestatii fals pasnice.

Armata israeliana afirma ca trage cu gloante reale doar ca ultim recurs.

Transferul ambasadei americane nu a provocat insa efectul sperat de Israel. Numai doua tari - Guatemala si Paraguay - s-au angajat ferm sa-si mute misiunile.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#mutare ambasada SUA Israel, #mutare ambasada SUA Ierusalim, #SUA ambasada Israel , #Israel