Tensiuni religioase in crestere: Armata israeliana ii acuza de terorism pe radicalii evrei

Miercuri, 16 Aprilie 2014, ora 16:56
2112 citiri
Tensiuni religioase in crestere: Armata israeliana ii acuza de terorism pe radicalii evrei
Foto: electronicintifada.net

Seful Statului Major al armatei israeliene, generalul Benny Gantz, i-a acuzat de terorism pe radicalii religiosi de dreapta, dupa ce acestia au atacat un post al armatei din Cisiordania.

"Infractiunile militantilor nationalisti se vor transforma in terorism, si asta va fi o amenintare grava la adresa statului Israel", a declarat Benny Gatz, referindu-se la un incident violent din asezarea Yitzhar, din Cisiordania, unde multimea furioasa a atacat un post al armatei, incendiindu-l, scrie Fox News.

"Ma doare in numele soldatilor de acolo, care isi risca viata pentru apararea tarii, daca asta e raspunsul pe care il primesc din partea celor pe care ii apara", a adaugat generalul.

Colonistii din acea asezare au reactionat astfel dupa ce soldatii si politia au supravegheat demolarea a sase case cu o zi inainte, case construite ilegal de colonistii religiosi, a caror demolare fusese decisa de un tribunal israelian.

Cei sase soldati din postul respectiv au preferat sa se abtina si nu au tras asupra multimii, pentru ca astfel ar fi putut ucide compatrioti. Ca raspuns la actiunea violenta a colonistilor, armata a ocupat cladirea in care pana atunci colonistii practicau studiul textelor religioase. Cei mai multi dintre atacatori faceau parte din scoala religioasa respectiva.

Cinci suspecti, dintre care doi adolescenti, au fost arestati pentru ca i-au condus pe cei mai mult de 50 de atacatori. Colonistii extremisti au devenit in ultimul timp o problema serioasa pentru guvernul israelian. Atacurile lor includ mesaje agresive scrise pe ziduri, atacuri fizice violente, taierea cauciucurilor masinilor si distrugerea unor proprietati ale palestinienilor.

Guvernul este stanjenit si de faptul ca actuala coalitie cuprinde si un partid care simpatizeaza fatis cu cauza radicalilor, partid din care face parte si actualul ministru al Energiei, Naftali Bennett.

Atacarea soldatilor israelieni e condamnata cu severitate de mare parte a opiniei publice din Israel. Cele mai multe familii israeliene au sau au avut fii si fiice in cadrul armatei.

"Situatia din Yitzhar ar putea duce la impuscarea soldatilor. Am mai trecut prin cateva incidente cand am adus rasculati evrei in fata tribunalelor si acestia au fost eliberati. In afara de vorba, politicienii nu fac nimic", a declarat si fostul sef al Comandamentului Central al Armatei, generalul Avi Mizrahi.

Revolta resimtita de opinia publica se adauga indignarii de dupa un atac asupra populatiei arabe crestine din orasul Jish, de la inceputul lunii aprilie, cand extremistii au taiat anvelopele de la 40 de masini si au scris slogane ofensatoare pe ziduri.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#Israel colonisti atac armata Yitzhar, #Israel radicali teroristi religiosi atac soldati, #Israel terorism colonisti dreapta , #Israel