11 martie: La un an de la dezastru, Japonia inca isi mai linge ranile

Duminica, 11 Martie 2012, ora 09:09
2513 citiri
11 martie: La un an de la dezastru, Japonia inca isi mai linge ranile

Autoritaile japoneze au hotarat sa comemoreze un an de la dezastruosul 11 martie 2011, cu un minut de tacere la nivel national. Un minut de tacere pentru una din cele mai mari catastrofe ale epocii noastre, produsa in tara cea mai bine protejata impotriva unor asemenea catastrofe.

Din pacate, tara era protejata, dar nu impotriva castrofei care s-a produs. Prevenirea avea in vedere mai ales cutremurele. Protectia a functionat bine: cutremurul n-a facut atatea victime cate ar fi putut face. Numarul cladirilor avariate este apreciat ca scazut, iar despre cele prabusite presa nu vorbeste deloc.

Este clar ca, in Japonia, cladirile au fost incomparabil mai bine protejate decat sunt - de exemplu - cele din Bucuresti, unde, dupa aproape patru decenii de la dezastru, principala masura de protectie a celor mai amenintate constructii, care stau sa cada, este afisarea bulinei rosii.

Dar, daca protectia antiseismica a cladirilor din Japonia ocupa primul loc in lume, protectia anti-tsunami si, mai ales, cea de prevenire a unui dezastru nuclear sunt departe de a fi la acelasi nivel.

Urmarile uriasului val care a maturat coastele sunt vizibile si astazi, iar in ce priveste catastrofa de la Fukushima, presa internationala acuza atat autoritatile, cat si Tokyo Electric Power Company (TEPCO) de faptul ca au ascuns adevaratele proportii ale dezastrului - conform unui articol publicat in Le Monde Diplomatigue.

Chiar si in Japonia, autoritatile evita sa produca panica, iar marile companii se ascund dupa deget, cand este vorba sa se afle cat de expuse sunt in fata neprevazutului. Chiar si presa se lasa uneori derutata de pozitia autoritatilor si de discursul companiilor.

Unul din cotidienele de mare tiraj, Asahi Shinbun (al doilea clasat, cu cele 7,9 milioane exemplare), n-a publicat decat in toamna anului trecut anchetele care scoteau in evidenta faptul ca numeroase disfunctionalitati au determinat aplicarea de masuri inadecvate la Fukushima. Ipotezele anchetei s-au si confirmat ulterior, intr-un raport publicat la 26 decembrie 2011.

Japonia ramane si astazi o tara foarte expusa seismic, cu constructiile bine protejate, cu populatia bine instruita, dar vulnerabila in fata acelei stihii careia asiaticii i-au spus tsunami si cu o puternica industrie nucleara, in fata careia nu stim daca tehnica si-a construit, la nivel global, acel firewall de care are nevoie.

Literatura de specialitate si presa sustin ca, in marile centrale din statele cu un inalt potential tehnic, sunt luate toate masurile de securitate, iar cazul Fukusima a fost o exceptie.

Altii insa sustin ca exceptia confirma regula. Cu alte cuvinte, numai optimismul iremediabil al societatii omenesti o impiedica sa puna, preventiv chiar si la intrarea in marile centrale, cate o bulina rosie, dupa modelul brevetat in Romania.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Japonia Fukusima, #cutremur tsunami Japonia Fukusima, #11 martie Japonia , #Japonia