De ce a fost importanta vizita premierului Japoniei chiar daca, in Romania, mai nimeni nu a fost interesat de ea

Sambata, 20 Ianuarie 2018, ora 14:52
9353 citiri
De ce a fost importanta vizita premierului Japoniei chiar daca, in Romania, mai nimeni nu a fost interesat de ea

Vizita premierului Japoniei la Bucuresti a fost un esec. Cel putin din punct de vedere politic. Si asta din cauza crizei din PSD generate de razboiul dintre Liviu Dragnea si Mihai Tudose.

Demisia imediata a premierului Romaniei in urma sedintei Comitetului Executiv National al PSD a lasat fara obiect intalnirea oficiala de la Palatul Victoria dintre prim-ministrii Romaniei si Japoniei.

A fost o greseala de incepatori in politica pentru cei din PSD sa rateze un astfel de moment diplomatic.

Nu a fost de vina numai criza politica, dar si criza de profesionalism

A fost si o ratare a Ministerului de Externe si a domnului Theodor Melescanu care era obligat sa-l informeze pe prim-minstrul Romaniei ca ar trebui sa ramana interimar, iar intalnirea la varf cu domnul Shinzo Abe, premierul Japoniei, sa aiba loc.

Aceasta a fost o ratare pentru Romania, nu numai pentru coalitia majoritara, iar ea arata lipsa de experienta politica atat a domnului Dragnea, dar si a lui Mihai Tudose.

Astfel a ajuns Shinzo Abe sa viziteze Muzeul Satului in timpul trecut in program pentru intalnirea oficiala de la Palatul Victoriei.

Shinzo Abe, premierul Japoniei, primit de presedintele Klaus Iohannis la Palatul Cotroceni - Foto: Hepta.ro

Un prim-ministru care nu a venit cu mana goala

Este pentru prima data cand un prim-ministru al Japoniei viziteaza Romania si n-a venit cu mana goala. Ne-a oferit ridicarea vizelor pentru cei care calatoresc in Japonia. Nu ca ar fi o destinatie interesanta pentru cetatenii romani, dar gestul politic al domnului Abe consfinteste statutul nostru de partener important pentru noua strategie politica si economica a Japoniei referitoare la estul Europei.

Drumul pana la Tokio e lung si costisitor, viata e scumpa, iar societatea conservatoare de acolo nu ofera prea multe oportunitati de munca si cariera celor veniti din Europa.

Un turneu diplomatic determinat de amenintarea economica si strategica ruso-chineza

Japonia ramane o destinatie exotica, o experienta culturala, dar nu reprezinta o sansa pentru cineva in cautarea unor venituri mai mari. Exista si exceptii, dar, in general, societatea nipona e astfel structurata incat somajul nu e o optiune, e incurajata munca, iar companiile evita concedierile, relatia dintre angajati si firma, fiind una, aproape, religioasa.

In ciuda esecului Guvernului de la Bucuresti de a stabili o legatura directa cu cel mai important reprezentant politic nipon, acesta a fost singurul moment intunecat al vizitei, dar unul care a facut inconjurul lumii.

Domnul Shinzo Abe s-a aflat intr-un turneu in Europa Centrala si de Est, iar acest asalt diplomatic are mai multa legatura cu economia si cu amenintarea chinezo-rusa asupra acestei regiuni decat cu o incurcatura politica.

Shinzo Abe, premierul Japoniei, a vizitat Muzeul Satului din Capitala pentru ca, din cauza demisiei lui Mihai Tudose, nu a putut fi primit de premierul Romaniei la Palatul Victoriei - Foto: Facebook/Muzeul Satului

Strategia diplomatiei japoneze a fost, pana acum, una rezervata cu statele europene ce au trecut prin comunism. Au existat investitii punctuale, in general proiecte de infrastructura, afaceri realizate in asociere cu statul, dar si achizitia unor firme, dar nu a existat niciodata o strategie pentru o prezenta activa a Japoniei in estul Uniunii Europene.

Amenintarea unui conflict nuclear a creat in Japonia nevoia unei regandiri a sistemului de relatii

Turneul domnului Shinzo Abe (unul dintre cei mai longevivi premieri niponi a castigat pentru a doua oara alegerile, aflandu-se in fruntea Partidului Liberal Democrat) vine sa produca o schimbare in ce priveste relatiile dintre Japonia si Uniunea Europeana.

Reprezentantii de la Tokio au nevoie sa scape din incercuirea economica, dar si strategica pe care o construiesc, pas cu pas, China si Rusia in Marea Japoniei.

Amenintarea nucleara a Coreei de Nord, faptul ca Moscova a devenit sponsorul neoficial al lui Kim Jong Un, facand schimb cu China, a creat o stare de nesiguranta pentru Japonia, un stat cu o economie dezvoltata, dar care nu este o putere nucleara.

Vizita prim-ministrului Shinzo Abe la Bucuresti trebuie privita ca pe o incercare a diplomatiei japoneze de a pune o stavila expansiunii Rusiei in zona, dar si ca un sprijin pentru a dezvolta relatiile economice si politice cu toate statele din Uniunea Europeana.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#premier Japonia vizita Romania, #Premier Japonia Muzeul Satului, #Premier Japonia criza politica Romania , #Japonia